Svet
8 ogledov

Nizozemska: zategovanje pasu ruši vlado

Mark Rutte EPA
Nizozemski se obetajo predčasne volitve, potem ko so po nekaj tednih danes propadla koalicijska pogajanja o paketu varčevalnih ukrepov, je sporočil premier Mark Rutte.

"Obveščam vas, da tri stranke niso uspele priti do skupnih odgovorov," je novinarjem dejal vidno razburjen premier Mark Rutte. "Volitve so očitne," je dodal.

Povedal je še, da je kraljico Beatrix po telefonu obvestil o dogajanju in da se bo v ponedeljek posvetoval z vlado o nadaljnjih korakih.

Stranki manjšinske vlade - Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD) premiera Rutteja in krščanski demokrati (CDA) - ter skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa, ki podpira vlado, so pogajanja o varčevalnih ukrepih začele 5. marca.

Reze zahteva EU

Sprva je bilo predvideno, da bodo pogajanja trajala tri tedne. Danes pa so propadla, ko je po sedmih tednih pogajanj z njih odšel Wilders. S podporo njegove stranke je vlada imela tesno večino v parlamentu.

Brez podpore njegove stranke vlada verjetno ne bi dobila podpore v parlamentu za svoje varčevalne ukrepe v vrednosti med 10 in 16 milijard evrov.

Wilders je že izrazil obžalovanje, da pogajanja niso uspela, a poudaril, da ni mogel pristati na varčevalne ukrepe, s katerimi bi "jemali denar iz denarnic upokojencev".

Evropska unija od vlade zahteva reze v proračunu, tako da bi država zmanjšala proračunski primanjkljaj na manj kot tri odstotke BDP v letu 2013. Marca je bil za leto 2013 napovedan 4,6-odstotni primanjkljaj.

Komentarjev 1
  • bojovi 18:45 22.april 2012.

    Tudi tukaj bodo predčasne volitve ko ljudem prekipi JJevo nakladanje.