Svet
6 ogledov

Njene razstave so najbolje obiskane

Yayoi Kusama
1/7
Profimedias
Najbolj popularna umetnica leta 2014 je Japonka Yayoi Kusama.

Časnik The Art Newspaper je objavil letno statistiko najbolj obiskanih razstav na svetu, pri čemer se je izkazalo, da je največ zanimanja pritegnilo delo 86-letne japonske umetnice Yayoi Kusame. Umetnica, znana po rabi pikčastih vzorcev in živih barv, je ena redkih ustvarjalk, ki je priljubljena na vseh celinah.

Nazivu najbolj priljubljene umetnice je med drugim botrovala njena potujoča razstava Infinite Obsession Show, ki si jo je v srednji in južni Ameriki ogledalo okoli dva milijona ljudi. Umetničina postavitev v Riu de Janeiru, Sao Paulu in v Brasiliji se je tako znašla med 20 najbolj priljubljenimi v lanskem letu. Obiskovalo jo je povprečno 8000 ljudi na dan, piše britanski The Independent.

Med prvimi prevzemala evropske in ameriške vzorce

Kusama, rojena leta 1929 v zimskem središču Nagano, je bila v 60. letih med prvimi na Japonskem, ki so prevzemali evropske in ameriške umetniške vzorce. Sama se je navdušila za pop-art. Leta 2006 je prejela nagrado Praemium Imperiale, ki je ena najvišjih japonskih nagrad za umetnike z globalnim vplivom.

Za umetnico, ki je krhkega duševnega zdravja, pravijo, da je njena ponavljajoča se uporaba pik in svetlih barv poustvaritev vizualnih in zvočnih halucinacij, zaradi katerih je trpela v otroštvu. Umetnica že več kot 30 let prostovoljno živi v psihiatrični bolnišnici.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.