Svet
47 ogledov

NLB Milanovićevemu bratu večmilijonski kredit

Zoran Milanović EPA
Medtem ko Hrvaška država toži nekdanjo Ljubljansko, pa je družina hrvaškega premiera Zorana Milanovića v odličnih odnosih s frankfurtsko podružnico NLB.

Banka je namreč leta 2007 odobrila 3,2 milijona evrov kredita podjetju, ki ga vodi Milanovićev brat, poroka za posojilo pa sta tudi njegova starša.

Gre za podjetje Modestus, katerega direktorja sta bila premierov brat Krešimir Milanović in Igor Maksimiljanović. Poroki za kredit pa so podjetja Stanogradna in Trgovine Minčeta ter fizične osebe Maksimiljanović, Tomislav Šimunac ter Đurđica in Stipe Milanović, starša Zorana Milanovića.

Kredit je težak 3.250.000 evrov, ki ga je odobrila frankfurtska hčerinska družba NLB, LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft. Obrestna mera je po pisanju Slovenskih novic zelo ugodna - kreditna pogodba je sklenjena s 3-odstotno letno spremenljivo obrestno mero. Krešimir Milanović je sicer za Jutarnji list razložil, da je obrestna mera osemodstotna. Poudaril je tudi, da njegov brat Zoran o poslih ni vedel nič.

Kreditna pogodba daje LBH zastavno pravico nad poslovnimi deleži Šimunca in Maksimiljanovića v podjetju, ki skupaj znašata 90 odstotkov podjetja, ni pa povsem jasno, kakšen je lastniški delež Milanovićevih staršev, čeprav bi le stežka pridobili status zastavnih dolžnikov, če ne bi bili solastniki. LHB je sicer vmes že postal 9,9-odstotni lastnik Modestusa, še pišejo Slovenske novice.

Podjetje je sicer nastalo sedem mesecev pred odobritvijo kredita in si po bonitetnem potencialu nikakor ne bi mogla prislužiti pravice za večmilijonski kredit, navajajo Slovenske novice. Predpostavljajo pa, da je bil kredit namenjen naložbi v gradbeni posel v Dubrovniku. Lani je bila namreč objavljena tudi novica, da Milanovićev brat sredi sezone gradi vilo z bazenom na eni najprivlačnejših lokacij v Dubrovniku.

Ko je prišlo do sklenitve kreditne pogodbe leta 2007, je bil Milanović še vodja opozicijske SDP. Premier je postal 23. decembra 2011, samo tri dni prej pa se je v sodni register vpisal nov direktor Modestusa in prestavil sedež družbe z naslova Milanovićevega brata na naslov Šimunaca. "Težko se je upreti vtisu, da so se ti poslovni dogodki zvrstili povsem spontano in da pri tem ni bilo poskusov prikrivanja lastniških in družinskih odnosov," še pišejo Slovenske novice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.