Svet
33 ogledov

NLP naj bi poškodoval vetrno elektrarno

Fotografija poškodovane vetrnice: zgornje krilo je odlomljeno, levo pa precej po Žurnal24 main
Veliko Britanijo razburja nesreča v vetrnem parku Lincolnshire. Uradne razlage ni, množijo pa se govorice o neznanih letečih predmetih.

Na eni od elektrarn v vetrnem parku pri mestu Lincolnshire se je v nedeljo zgodaj zjutraj pripetila nesreča. Eni od elektrarn se je odlomilo krilo na vetrnici, na enem krilu pa je nastala precejšnja škoda. Nemara nič nenavadnega, če ne bi številne priče razlagale, kako so videle, da se je v vetrnico zaletel "neznani leteči predmet" (NLP), druge pa so na območju videli goreti "neke luči".

 

Steklene vetrnice

Proizvajalec vetrnic na poškodovani elektrarni, nemška družba Enercon, je sporočil, da incident intenzivno preiskujejo. Sporočili so, da je vetrnica izdelana iz steklenih vlaken ter da lahko zdrži celo udar strele.
Upravljalec vetrnega parka, družba Electrocity, je sporočil, da se je nesreča pripetila v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo, vzrok pa še ni znan. Zato pa imajo več za povedati številne (domnevne) priče nenavadnega dogodka. Neki kmetovalec, ki se je peljal mimo vetrnega parka, trdi, da je uzrl "belo luč z oranžno obrobo". O nenavadnih lučeh poročajo tudi ostali okoliški prebivalci. "Luči so se na nebu premikale v smeri vetrnice. Zatem sem videla nizko leteči objekt," je povedala anonimna prebivalka časniku The Sun. Drugi očividci zatrjujejo, da je bilo možno videti svetleči madež z lovkami.

Zaenkrat je dejstvo le to, da je eno od treh kril 20 metrov visoke vetrne elektrarne odlomljeno, drugo pa precej poškodovano. Ostale elektrarne v parku so intaktne. Ker upravljalec parka še ne ve, kaj je botrovalo razdejanju, pušča odprte vse možnosti: "Dokler nimamo na mizi tehtne razlage, da ni šlo za nesrečo NLP-ja, ta možnost ostaja v igri."

Na prizorišču nesreče so aktivni sodelavci državne Službe za zdravje in varnost (HSE), ki raziskujejo ozadje nesreče. Strokovnjaki službe domnevajo, da je v ozadju verjetno mehanični problem ali pa celo mrzlo vreme.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.