Svet
234 ogledov

NLP naj bi videvali tudi piloti JLA

Gora Rumija v Črni Gori. Bratislav / Wikipedia
Hrvaški Jutarnji list se je razpisal o domnevnih videnjih neznanih letečih predmetov s strani pilotov jugoslovanske ljudske armade (JLA). Javno.hr piše o zgodbi o slovenskem Roswellu.

V eni od zgodb se je neznana svetloba pojavljala nad hribom Rumije v Črni gori. Ker je bila tam vojaška letalska šola, so bili tamkajšnji poleti stalnica.

Sicer rutinske polete pa naj bi zmotile neznane luči, ki naj bi se pojavljale več mesecev. Ko je za to slišal poveljnik, je govoricam želel narediti konec in ukazal sestreliti vse, kar leti nad tisoč metri, poroča Jutarnji list.

Vojaški vrh naj bi se bal, da bi lahko šlo za ameriška vohunska letala. Mladi piloti so tako dobili ukaz, da v primeru, če pod tri tisoč metri opazijo luči, sporočijo kodo "Volk".

Za lučmi poslali letala MiG-21

"Volk, volk. Ponavljam, volk. Koda Volk," naj bi nekega večera med rutinskim preletom sporočil mladi pilot. Telefoni so zvonili poveljnikom zračnih sil, nazaj pa je prišel le en ukaz: brez opozorila streljajte na vse pod tri tisoč metri.

Na nebu so bili po pričanjih pilotov, na katere se sklicuje Jutarnji list, svetleči objekti oranžne barve, ki so se gibali hitro in nepredvidljivo.

Enemu od pilotov naj bi objekt uspelo dobiti na merek, vendar pa je pred tem že prešel mejo z Albanijo. Zato je dobil ukaz, da se vrne.

Bližnje srečanje imel tudi hrvaški pilot

Hrvaški časopis navaja tudi pilota Dragutina Prepušta iz Pulja. Ta naj bi konec 80. let na nebu tudi sam doživel nenavadna srečanja.

Kot inštruktor je leta 1987 nadzoroval polet čez Hrvaško. Na nenavadno svetlobo ga je opozoril njegov učenec.

Pred njima se je po njegovih besedah pojavila oranžna svetloba, ki je hitro letela proti njunemu letalu, imenovanemu Galeb. Hitro sta spremenila smer leta, da bi se izognila trčenju, in obvestila kontrolo poletov v Zagrebu.

Na vojaških radarjih se ni niti v Zagrebu niti v Beogradu niti v Ljubljani pokazalo nič, pravi Prepušt. Kontrolor letenja na Brionih pa naj bi mu povedal: "Nisi zmešan, vidim ga s prostim očesom, ampak na radarju pa res ni ničesar."

Ob pristanku so jih odpeljali v posebne prostore, kjer so izpolnili poročilo.

Prepušt dodaja, da ne pozna pilota, ki bi bil v zraku vsaj 200 ur in ne bi videl česa podobnega.

Hrvaški pilot sicer pojasnjuje, da je šlo po njegovem mnenju za elektromagnetni izpust letala, ki je letelo pred njim.

Jugoslovanski Galeb. | Avtor: PD Croatia / Wikipedia PD Croatia / Wikipedia

Jugoslovanski Roswell pri našem Otočcu

Hrvaški mediji pa so se v zadnjih dneh razpisali tudi o zgodbi, da je leta 1966 neznani leteči predmet padel pri Otočcu v Sloveniji.

Iz strmoglavljenega plovila naj bi, kot v urbanem mitu o ameriškem Roswellu, našli celo vesoljca. Tega naj bi pripadniki JLA mrtvega prepeljali v Beograd, zgodbo pa naj bi prikrila jugoslovanska protiobveščevalna služba KOS.

Hrvaški portal Javno.hr ob tem ugiba, če pri zgodbi ni šlo le za poskus jugoslovanskega vrha, da si v hladni vojni ob zgodbah o nezemeljski tehnologiji dvigne ugled nasproti ZDA in Sovjetske zveze.

Komentarjev 1
  • mufi 17:43 08.avgust 2011.

    S čim neki zafixavajo vojake danes?