Svet
17 ogledov

Nobelov nagrajenec umrl tri dni pred nagrado

Človeško telo Shutterstock
Nobelovo nagrado za medicino letos prejmejo Bruce Beutler, Jules Hoffmann in Ralph Steinman za njihov prispevek pri razumevanju imunskega sistema človeka. Le nekaj ur zatem so iz New Yorka sporočili, da je Steinman pred dnevi umrl.

Z Univerze Rockefeller v New Yorku so sporočili, da je Kanadčan Ralph Steinman pred tremi dnevi umrl, potem ko se je štiri leta boril z rakom trebušne slinavke. Nobelove nagrade se načeloma ne podeljujejo posthumno, odbor, ki je izbiral nagrajence, pa za Steinmanovo smrt ni vedel. Odbor se je posvetoval in sporočil, da svoje odločitve ne bo spreminjal. "Odločitev za podelitev Nobelove nagrade Ralphu Steinmanu je bila sprejeta v dobri veri; ob domnevi, da je nagrajenec živ," so zapisali v obrazložitvi.

Na Univerzi Rockefeller, kjer je bil Steinman zaposlen, so med drugim pojasnili, da so mu raka trebušne slinavke diagnosticirali pred štirimi leti. Da je živel še tako dolgo, je med drugim zasluga posebne, na dendritskih celicah utemeljene imunoterapije, ki jo je zasnoval Steinman sam.

"Revolucionizirali znanje o imunskem sistemu"

"Letošnji nagrajenci so revolucionizirali naše dosedanje znanje o imunskem sistemu, saj so odkrili odločilne dejavnike njegovega delovanja," je v utemeljitvi nagrade zapisal švedski inštitut Karolinska.

Američan Beutler in Hoffmann iz Luksemburga si bosta za odkritja glede aktivacije naravne imunosti razdelila polovico nagrade, ki znaša skupno 10 milijonov švedskih kron (1,1 milijona evrov). Preostalo polovico prejme Kanadčan Steinman za svoje odkritje dendritske celice in njene vloge pri pridobivanju imunosti.

Nagrada za medicino tradicionalno odpre teden razglasitev Nobelovih nagrajencev, ki jih podeljujejo v čast velikega izumitelja in poslovneža Alfreda Nobela. Najbolj čislano nagrado za mir bodo podelili v petek.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.