Svet
15 ogledov

Nobelova nagrada za kemijo Danielu Šehtmanu

Nobelova nagarada za kemijo Reuters
Dobitnik letošnje Nobelove nagrade za kemijo je izraelski znanstvenik Daniel Šehtman.

Dobitnik letošnje Nobelove nagrade za kemijo je izraelski znanstvenik Daniel Šehtman. Nagrado je prejel za odkrivanje vzorcev v atomih, za katere so mislili, da jih je nemogoče odkriti. Šehtman je ob tem prejel nagrado v višini 1,5 milijona dolarjev, poroča Reuters.

Boril se je za nagrado

Leta 1982 se je moral za svoje odkritje, do katerega je prišel 8. aprila, močno boriti. Pod elektronskim mikroskopom je odkril, da so atomi v njegovem kvazikristalu razporejeni v vzorcu, ki ga ni mogoče ponoviti. Vse do takrat so znanstveniki mislili, da se vzorci atoma v notranjosti kristalov ponovijo.

"Njegovo odkritje je bilo zelo sporno. Od dokazovanju svojih ugotovitev so ga celo prosili, da zapusti svojo raziskovalno skupino," so povedali na odboru za Nobelovo nagrado za kemijo.

Šehtman je kljub temu vztrajal in na koncu so znanstveniki le razmislili o samem konceptu zgradbe snovi in ga popravili, še piše Reuters.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.