Svet
37 ogledov

Nobelova nagrada za modre LED diode

Šuji Nakamura EPA
Letošnja Nobelova nagrada za fiziko gre Japoncema Isamu Akaši in Hiroši Amano ter Američanu japonskega rodu Šuji Nakamura.

Kot so ob tem pojasnili v Stockholmu, so letošnji nagrajenci Nobelovo nagrado za fiziko dobili za razvoj diod, ki oddajajo modro svetlobo, njihovo sevanje pa je svetlejše od običajnih diod, hkrati so LED diode energijsko varčnejše.

"Z izumom modrih LED diod smo dobili dlje trajajočo in učinkovitejšo alternativo starejšim virom svetlobe," so ob tem še navedli v Stockholmu. Rdeče in zelene diode so bile že dlje časa na voljo, a brez modre svetlobe, je bilo nemogoče ustvariti bele žarnice.

Izum prinesel revolucijo

Prav zaradi tega pomeni izum omenjene trojice "revolucijo" in če so "žarnice svetile v 20. stoletju, bodo 21. stoletje razsvetljevale LED žarnice (...) LED žarnice v sebi tudi nosijo obljubo o boljšem življenju za več kot 1,5 milijarde ljudi po svetu, ki nimajo dostopa do velikih električnih omrežij, saj za LED žarnice zadostuje cenovno ugodna lokalna sočna energija". "Izum modrih LED diod je star samo 20 let, a je že prispeval k svetlejšemu svetu na povsem nov način v dobrobit vseh nas," so še zapisali v sporočilu za javnost.

Eden od nagrajencev še ne ve

Nakamura se je danes na novico, da je letošnji dobitnik Nobelove nagrade za fiziko, odzval zelo presenečeno. "Neverjetno," je bil njegov kratek odziv.

Akasaki je v odzivu dejal, da ni večje časti kot Nobelova nagrada. Amano se na novico o nagradi še ni odzval. Predstavnikom Karolinska Instituta še ni uspelo navezati stika z njim, saj je na letalu iz Japonske v Francijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.