Svet
47 ogledov

Nobelova nagrada za zagovornike pravic otrok

Malala Yousufzai Reuters
Sedemnajstletna Pakistanka Malala Yousafzai si prizadeva, da bi dekleta, ki živijo na območjih pod nadzorom Talibanov, dobila pravico do izobrazbe. Kailash Saryarthi pa je indijski aktivist, ki se zavzema za pravice otrok.

Pakistanska najstnica je bila oktobra 2012 tarča napada talibanskih strelcev zaradi svojega aktivnega zagovarjanja pravice deklet do izobraževanje - talibani namreč dekletom ne dovolijo šolanja. 

Napadalci so se vkrcali na šolski avtobus in začeli streljati – poleg Malale sta bili ranjeni še dve njeni prijateljici iz šole. Po tem napadu so Talibani sporočili, da bodo napadli vsako žensko, ki se jim bo zoperstavila, zagrozili pa so tudi vsem učencem, ki bi si upali spregovoriti za medije. 

Malalo je po streljanju čakalo težko okrevanje, njena zgodba pa je obšla ves svet. Že lani so jo nominirali za Nobelovo nagrado za mir, letos pa jo je tudi prejela. 

Osvobodil 80 tisoč otrok

Kailash Satyarthi je že od leta 1990 aktiven predvsem v indijskem gibanju za prepoved dela otrok. Njegova organizacija je osvobodila, reintegrirala ter poslala nazaj v šole več kot 80 tisoč indijskih otrok. 

Komentarjev 1
  • Papaja Popi 11:28 10.oktober 2014.

    Škoda, ker jo podpiram, ampak Pedro Opeka si bolj zasluži nagrado.