Svet
17 ogledov

Nobelova za analizo cen premoženja

Dobotniki Nobelove nagrade za ekonomijo Reuters
Nobelovo nagrado za ekonomijo bodo letos prejeli Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen in Robert J. Shiller.

Američani bodo nagrado prejeli za svojo empirično analizo cen premoženja, ki je bila koristna predvsem pri analizi finančnih trgov.

Trojica je po mnenju akademije "postavila temelje za aktualno razumevanje cen premoženja". "Razumevanje deloma temelji na nihanju tveganj in odnosu do njih, deloma pa na vedenjskih predsodkih in trenjih na trgu," so pojasnili.

Fama, 74-letnik, ki slovi predvsem kot oče hipoteze učinkovitega trga, je skupaj s sodelavcem Kennethom Frenchom oblikoval trifaktorski model ocenjevanja premoženja, ki vlagateljem pomaga oceniti cene na trgu bolj natančno kot bolj tradicionalni model.

Hansen, sicer dobro znan 60-letni makroekonomist, je medtem razvil statistično metodo za testiranje teorij ocenjevanja premoženja. Pri tem se je osredotočil predvsem na povezavo med finančnim in realnim gospodarstvom.

V odzivu na razglasitev je Hansen dejal, da je prijetno presenečen, vzroke za zmago pa je pripisal tudi svojim sodelavcem, ki so mu bili, kot je dejal, vzorniki.

Schillerjevo delo se na drugi strani osredotoča na reakcije vlagateljev na nihanja tečajev delnic in dividend podjetij. Ekonomist je v širši javnosti prepoznaven predvsem po svojem prispevku pri vzpostavitvi kazalca cen nepremičnin Case-Schiller in po svojih opozorilih o presežnih cenah nepremičnin pred izbruhom finančne krize v letih 2007 in 2008.

Ne more verjeti 

67-letni Schiller je, ko je izvedel, da je prejemnik nagrade, dejal, da komaj verjame. "Ne morem verjeti. Le tako lahko opišem, kako se počutim," je v prvem odzivu dejal Shiller. "Ljudje so mi dejali, da bom dobil nagrado, a se zavedam, da je še veliko drugih, ki bi si jo zaslužilo, zato lahko rečem, da je nisem pričakoval," je pristavil.

Fama in Hansen sta profesorja na Univerzi Chicago, Shiller pa je profesor na Univerzi Yale.



f-box

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.