Svet
10 ogledov

"Noben Američan ni varen"

9/11, arhivski posnetki, napad, teroristični napad, WTC, dvojčka, kolaps
1/11
Žurnal24 main
Američani so danes z branjem imen skoraj 3000 ubitih 11. septembra 2001 obeležili 11. obletnico najhujših terorističnih napadov v zgodovini ZDA. Letošnje spominske slovesnosti so sicer zaradi vse večje časovne in zato tudi čustvene distance malce bolj in se odvijajo brez velikih političnih govorov.

Največja slovesnost ob 11. obletnici terorističnega napada na ZDA, v katerem je umrlo skoraj tri tisoč ljudi je bila tudi tokrat v New Yorku. Družinski člani so brali imena žrtev vseh štirih napadov leta 2001 in imena osmih žrtev terorističnega napada na WTC leta 1993. Zazvonili so cerkveni zvonovi, ob mraku pa bodo prižgali reflektorja v spomin na porušeni stolpnici.

Predsednik ZDA Barack Obama je skupaj s prvo damo Michelle danes na južni trati Bele hiše z minuto molka počastil spomin na prvi napad usodnega 11. septembra, ko je ob 8.46 zjutraj ugrabljeno letalo American Airlines treščilo v stolpnico WTC. "Naša država je varnejša in naši ljudje so močni," je ob tem pred Belo hišo poudaril predsednik.

Obama je kasneje obiskal še Pentagon, kjer je položil venec pred spomenik žrtvam napada. Na spletnem družbenem omrežju Twitter pa je zapisal, da "ta dan je in vedno bo boleč", a da "nobeno teroristično dejanje ne bo nikoli spremenilo tega, za kar se borimo".

Talibani prepričani o porazu Američanov

V izjavi, objavljeni na spletu, so talibani v angleščini zapisali, da so ZDA pred političnim in ekonomskim porazom ter da "so izčrpale vse načine za podaljšanje nezakonite vojne".

Kot so sporočili talibani, to ni grožnja, temveč njihova obljuba, da bodo nadaljevali "sveti boj" proti zavojevalcem.

Komentarjev 3
  • saramara 10:45 12.september 2012.

    Dej, vrni se nazaj na Zemljo!

  • maddog 07:14 12.september 2012.

    logično da ni nihče varen..ker je bush zrežiral in se dogovoril z talibani da sta se avijona zaletala v dvojčka..porušl so jih pa sami! ker se sama nebi porušla...

  • dd 11:37 11.september 2012.

    Ubogi ljudje. Čeprav je že preteklo veliko časa od napada, se nas še vedno globoko dotakne.