Svet
11 ogledov

Nobena stran ne popušča

Izraelska vojska EPA
Diplomatska prizadevanja za premirje na območju Gaze se stopnjujejo, a Izrael kljub temu nadaljuje z vojaško operacijo.

V davišnjih napadih so izraelske sile uničile več mošej, stadion in dom enega od pokojnih voditeljev vojaškega krila Hamasa. Izraelsko nadaljevanje z ofenzivo je tako poteptalo upanja na prekinitev spopadov. Iz Gaze se še naprej vije črn dim. Hamas je v odgovor na izraelsko ozemlje izstrelil več raket. 

Boji med izraelskimi in palestinskimi silami se osredotočajo na območja okrog Hamasovih tunelov, ki jih njihovi pripadniki uporabljajo za napade na Izrael. Izraelska vojska je do sedaj odkrila 23 takšnih tunelov in jih šest uničila. 

Palestinska vojska naj bi privolila v peturno premirje danes, s čimer bi prebivalcem Gaze omogočili, da zapustijo domove in se opremijo z nujnimi potrebščinami. Izrael naj bi predlog zavrnil, a izraelske oblasti tega niso komentirale. 

Radi bi premirje, a ga ni na vidiku

V Egiptu se mudita ameriški državni sekretar John Kerry in generalni sekretar ZN Ban Ki Moon. Egiptovski zunanji minister Sameh Shukri je po pogovorih s Kerryjem dejal, da upa, da bo njegovi obisk pripomogel k uveljavitvi premirja. Kot kaže pa želja po premirju ni velika ne na eni ne na drugi strani. Izrael si pred tem želi uničiti Hamasove rove in vojaško infrastrukturo, medtem ko Hamas zahteva izpolnitev vseh njihovih zahtev. 

Kerryja je ameriški predsednik Barack Obama na Bližnji Vzhod poslal s ciljem zagotoviti premirje. Ameriški državni sekretar je sicer izrazil zaskrbljenost zaradi palestinskih žrtev, a obenem izrekel besede podpore izraelski "primerni in legitimni" vojaški operaciji. Ob tem je vodstvo Hamsa pozval, naj "sprejemejo odločitev, s katero bodo prizanesli nedolžnim civilistom"

Poziv k začetku pogovorov

Ban Ki Moon se je danes že pogovarjal z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem. Generalni sekretar ZN je ostro obsodil raketne napade in zahteval, da se nemudoma zaključijo. Od obeh strani pričakuje, da bosta prenehali s spopadi in se začeli pogovarjati. Obenem je Izrael pozval, naj se zadržuje. 

Netanjahu je ponovil, da bi moral Hamas prevzeti odgovornost. Gibanje je obtožil zavračanja sklenitve premirje in ga primerjal s terorističnimi skupinami, kot so Isis, Al Kajda in Boko Haram. Netanjahu vztraja, da Izrael meri na "teroristične cilje" v Gazi. "Storili bomo, kar je treba, da se bomo obranili," je dejal Netanjahu. 

Izraelska stran za žrtve med civilisti še naprej krivi Hamas, ki naj bi za svoj cilj izrabljal mrtve Palestince. Prebivalcem naj bi naročali, naj ne zapuščajo domov v času obstreljevanja. A mnogi Palestinci pravijo, da se ne bi počutili nič bolj varne, če bi zapustili svoje domove, saj je območje Gaze majhno in prenaseljeno. "Kar se je v zadnjih desetih dneh zgodilo v Gazi, ni nič drugega kot masaker," je za CNN dejal Palestinec Mustafa Barghouti

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.