Svet
19 ogledov

Noč preživel pri -20 stopinjah Celzija

helikopter Alpe EPA
Reševanje v avstrijskih Alpah. 35-letnega poškodovanega smučarja je v slabem in izrazito hladnem vremenu reševalo 60 reševalcev.

V avstrijskih Alpah je ta konec tedna potekala velika reševalna akcija 35-letnega francoskega smučarja, ki se je odpravil na turno smuko in se hudo poškodoval. Smučarja, ki je za pomoč zaprosil prek mobilnega telefona, je iskalo kar 60 reševalcev, v pomoč so jim bili tudi štirje helikopterji. 

Reševalno akcijo je močno oteževala slaba vidljivost, reševalci pa ga pred nočjo niso našli. Noč je preživel sam, pri -20 stopinj Celzija.

Zjutraj se je zjasnilo, reševalci so ga našli in ga prepeljali v bolnišnico. Kot poročajo avstrijski mediji je njegovo stanje stabilno. Podrobnosti, kako se je znašel in uspel preživeti v tako ekstremnih pogojih, še niso znane.

V naših planinah ta konec tedna gorski reševalci niso imeli dela. Planinska dejavnost se sicer v zimskem času ne zaključi, precej planinskih koč ostaja odprtih tudi v tem obdobju. Med 164 oskrbovanimi kočami jih je v zimskih mesecih odprtih 121, večinoma nižje ležečih in lažje dostopnih, nekaj pa tudi v visokogorju. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.