Svet
8 ogledov

Noč so morali preživeti v avtu

nemčija EPA
V francoskih Alpah je zaradi sneženja obtičalo okoli 15 tisoč ljudi. Težave povzroča tudi močan veter, sunki dosegajo 160 kilometrov na uro.

Zaradi obilnega sneženja je ponoči na cestah v francoskih Alpah obtičalo približno 15.000 voznikov. Številni so morali noč preživeti kar v avtomobilih, nekateri pa so se zatekli v zatočišča, ki so jih vzpostavili v najmanj 12 francoskih mestih.

Mlad moški zapeljal v globel

Sneg in led na cestišču sta prinesla obilico težav za vse tiste, ki so se v soboto vračali ali bili na poti v smučarska središča v francoskem departmaju Savoie na jugovzhodu države. Z območja poročajo tudi o smrti mladega moškega, ki je na goratem območju z avtom zapeljal v globel.

V celotni Franciji so v 19 departmajih zaradi vremena razglasili oranžen alarm. Francoski vremenoslovci napovedujejo nove snežne padavine in svarijo pred zmrzovanjem in poledico na cesti.

Sunki vetra 160 kilometrov na uro

Drugod po državi sicer večino težav povzroča veter. Zaradi sunkov, ki so dosegli hitrost do 160 kilometrov na uro, so začasno zaprli pristanišče v Calaisu in ustavili promet trajektov med Francijo in Veliko Britanijo. Zaradi močnega vetra so zaprli tudi dvorec Versailles pri Parizu.

Težave tudi na Balkanu

Večji del Hrvaške je čez noč pobelil sneg. Snežna odeja je v Zagrebu, ki je pričakal prvi sneg letošnje sezone, debela do 20 centimetrov. Promet v mestu poteka upočasnjeno, a brez večjih zastojev.

Hrvaški avto klub (Hak) voznike opozarja, da na večini cest veljajo zimske razmere. Vožnja je otežena, možna pa je poledica, predvsem na mostovih, nadvozih in na viaduktih. Na območju Hrvaškega primorja, Dalmacije in Like pa občasno piha močan veter.

Hrvaška državna volilna komisija je sporočila, da so zaradi snežnega neurja kasneje kot načrtovano odprli volišče v zadrski županiji ter nekaj v zaledju Splita. Na Hrvaškem danes sicer poteka prvi krog predsedniških volitev.

Sneg je danes zjutraj pobelil tudi večji del Bosne in Hercegovine.

Tudi v Srbiji je v zgodnjih jutranjih urah začel padati sneg. Po napovedih srbskega hidrometeorološkega zavoda bo po državi čez dan zapadlo od deset do 30 centimetrov snega, poroča srbska tiskovna agencija Beta.

V Veliki Britaniji zmrzal

V številnih predelih Velike Britanije so temperature danes padle pod ničlo, državo pa je zajela zmrzal. Meteorološke službe svarijo pred ledom. Že v soboto je snežilo po Severni Irski, vzhodni Angliji in v Walesu.

V Avstriji medtem še naprej sneži. V Spodnji Avstriji zato na cestah še naprej vladajo zimske razmere. Voznike v predelu Mostviertel svarijo, da so ponekod ceste prekrite z ledom.

Na največjem nemškem letališču v Frankfurtu so zaradi zimskih razmer danes odpovedali 20 letov, povprečno pa imajo letala po 30 minut zamude. Do tega prihaja zaradi zasneženosti vzletno-pristajalnih stez.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.