Svet
10 ogledov

"Nočejo ga operirati, ker je praznik"

dojenček, novorojenček Žurnal24 main
O usodi novorojenčka s hudo srčno napako bodo odločali jutri, ker je danes praznik, trdi oče. Hrvaški minister za zdravje njegove trditve zavrača.

Zadrčan Jure Karamarko je pred tremi dnevi dobil sina, pri katerem so zdravniki odkrili hudo srčno napako. Otroka so v noči na torek prepeljali v zagrebški klinični center, kjer naj bi sprejeli odločitev o njegovem nadaljnjem zdravljenju.

"V zadrski bolnišnici so mi rekli, da moram počakati na delovni dan, da uredim vse papirje, zato nisem odšel z otrokom v Zagreb. Otrok je v bolnišnico prispel okoli treh ponoči, nato ga je pregledal zdravnik. V Zadru so mi rekli, da gre za nujen primer in da ga bodo najverjetneje poslali na operacijo v Avstrijo. Zdravnica, ki je otroka zjutraj prevzela, je rekla, da je praznik in da ne more nič narediti, ker je v bolnišnici samo en zdravnik. Kolegij naj bi jutri odločil, kako naprej," je medijem sporočil zaskrbljeni oče, ki je stopil v stik tudi z ministrom za zdravje Darkom Milinovićem.

 

Bolnišnica: Otrok bo dobil potrebno oskrbo

Kot poroča večernji.hr, je deček na intenzivni negi v zagrebškem kliničnem centru. Otroka so pregledali takoj, ko so ga pripeljali iz Zadra. Njegovo stanje naj bi bilo stabilno.

V bolnišnici zavračajo očetove navedbe, da ni bilo nikogar, ki bi pregledal otroka. Zdravniki naj bi z dodatnimi preiskavami ugotovili, ali potrebuje otrok operacijo v tujini. Zaradi zahtevnega stanja otroka naj bi ga pregledal tudi predstojnik pediatrije, v bolnišnici pa naj bi bil tudi direktor bolnišnice.

"Delamo vse, da bi mu pomagali"

"Zdravniki iz zagrebškega kliničnega centra delajo vse, da bi pomagali težko bolnemu otroku. Povedali so mi, da je njegovo stanje trenutno stabilno," je dejal minister za zdravje Milinović. Potrdil je, da gre za hudo srčno napako, a da brez dodatnih preiskav ne morejo otroka poslati na operacijo v Avstrijo. Neustrezno organiziran prevoz bi namreč lahko ogrozil zdravje otroka. Če se bo pokazala potreba po operaciji v tujini, bodo otroka nemudoma prepeljali. "Ni vprašanje, da tega ne bi storili, ker je praznik," je zatrdil Milinović.

Predstojnik pediatrije Ivan Malčić je potrdil, da je otrokovo stanje stabilno. Z dodatnimi preiskavami želijo ugotoviti, ali ima otrok še kakšne prirojene sindrome, ki so pogosti pri diagnozi, kot je bila postavljena novorojenčku. Rezultati preiskav naj bi bili znani jutri.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.