Svet
12 ogledov

Nokia razočarala Google in trg

Prejšnji teden naznanjeno partnerstvo med Nokio in Microsoftom je marsikoga razo Žurnal24 main
Ameriški spletni velikan Google obžaluje, da se je Nokia na področju operacijskih sistemov za pametne mobilne telefone odločila za partnerstvo z Microsoftom in ne z njimi.

Hkrati Google pušča odprta vrata za morebitno sodelovanje z Nokio v prihodnosti, so sporočili.

"Veseli bi bili, če bi izbrali Android. Vendar pa so izbrali druge fante, drugega tekmeca, Microsoft," je glavni izvršni direktor Googla Eric Schmidt odgovoril na novinarsko vprašanje po govoru v okviru svetovnega kongresa mobilne telefonije v španski Barceloni. "Mislimo, da bi bil Android dobra izbira za Nokio. Žal nam je, da so se odločili drugače, zagotovo pa smo se trudili."

Delnice Nokie padle za petino
Finska Nokia je v petek napovedala strateško partnerstvo z vodilnim proizvajalcem programske opreme na svetu, ameriškim Microsoftom. V okviru tega bo Microsoftov operacijski sistem za pametne mobilnike Windows Phone postal primarni sistem za Nokijine pametne mobilnike, ki jih je doslej sicer poganjal Nokijin sistem Symbian.

Izbiro Microsofta pa očitno obžaluje tudi trg. Vrednost delnice Nokie se je tako na helsinški borzi vrednostnih papirjev od objave informacije o partnerstvu do torka znižala za skoraj 20 odstotkov na okrog 6,5 evra. To je najnižja vrednost delnice po letu 1998.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.