Svet
8 ogledov

Nokia se moži z Microsoftom

Stephen Elop (levo) je zavrnil namige, da bo Nokio prevzel Microsoft. Poleg njeg Žurnal24 main
Največji proizvajalec mobilnih telefonov na svetu Nokia je danes napovedal partnerstvo z ameriško družbo Microsoft. Symbian očitno postaja zgodovina.
Nokia ima vodilni tržni delež na svetovni ravni že od leta 1998. Microsoft ima absolutni primat na trgu operacijskih sistemov osebnih računalnikov.

Microsoftov Windows Phone, ki je trenutno v različici 7, ima po novem primarni sistem za Nokijine pametne mobilnike. Podjetji bosta ponudili svoje storitve, kot so Nokia Maps, Microsoftov Bing in trgovine z aplikacijami.

"Skupni ekosistem Microsofta in Nokie na svetovni ravni ne bo imel konkurenta," je povedal direktor finskega podjetja Kanadčan Stephen Elop. Dodaja, da se je konkurenčna bitka premaknila iz samih naprav na operacijske sisteme, ki jih telefoni uporabljajo. S posameznim operacijskim sistemom je namreč povezanih tudi na milijone aplikacij, ki jih je mogoče naložiti na pametne telefone.

Trenutno na trgu ekosistemov za pametne telefone vodita Google z Androidom in Apple z iPhone OS.

Nokii padel delež, Symbian izgubil primat
Nokia je v letu 2010 po svetu prodala 461,3 milijona mobilnikov in s tem uspela ohraniti vodilni tržni delež. Ta se ji je sicer zmanjšal za osem odstotkov in je trenutno na 29 odstotkih.

Kot smo pisali včeraj, je direktor Nokie Stephen Elop podjetje primerjal z "gorečo platformo".

Nedavno pa je svetovni primat izgubil Nokiin operacijski sistem Symbian, ki ga

je prehitel Googlov Android. Symbian se po današnji napovedi, kot kaže, umika iz boja za vrh pri pametnih telefonih.

Nokia je danes najavila tudi nekatere organizacijske spremembe, vse skupaj pa očitno ni prepričalo trga. Cena Nokie je po predstavitvi namreč padla za dobrih sedem odstotkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.