Svet
9 ogledov

Norac zanikal poveljevanje

Mirko Norac bo moral poleg dvanajstih let za vojne zločine pri Gospiću odsedeti Žurnal24 main
Hrvaški general Mirko Norac, ki je obtožen vojnih zločinov v operaciji Hrvaške vojske Medaški žep leta 1993, je na sodišču v Zagrebu izjavil, da ni bil poveljnik omenjene operacije.

Norac je začel svojo obrambo v primeru, ki ga bremeni za zločine nad srbskimi civilisti in ujetniki. Zavrnil je trditve tožilstva, da vojaki pod njegovim poveljstvom niso bili seznanjeni z mednarodnim vojaškim pravom ali s postopki s civilisti in vojaškimi ujetniki. Navedel je tudi primer, ko so njemu podrejeni vojaki ujete prebivalce srbske narodnosti predali civilni policiji.

Zanikal je tudi, da bi bili v začetku napada Hrvaške vojske (HV) na območje Medaškega žepa v preveč silovitem topniškem ognju po nepotrebnem ubiti številni civilisti in bile porušene njihove hiše. "Če ne bi bilo podpore topništva, bi v napadu umrlo veliko več vojakov in uspeh operacije bi bil vprašljiv," je izjavil Norac, ki je takrat kot mlad polkovnik poveljeval 9. gardijski brigadi Hrvaške vojske. Dodal je, da večina umrlih civilistov ni bila na območju, na katerem je delovala njegova brigada, in da je dokazano, da večina ubitih niso bili civilisti, temveč vojaki. Norac sicer že prestaja 12-letno zaporno kazen zaradi zločinov na območju Gospića v letu 1991.

Ademi: Vzporedna veriga poveljevanja
Provoobtoženi general Rahim Ademi je konec aprila na sodišču zatrdil, da je pri omenjeni vojaški operaciji obstajala vzporedna veriga poveljevanja, ki je izključevala častnike HV, ki so prebegnili iz takratne JLA, kot je storil tudi sam. Zatrdil je, da je vojaško akcijo iz Zagreba vodil nekdanji poveljnik glavnega štaba HV, pokojni Janko Bobetko, ki je Norca imenoval za poveljnika na kraju operacije.

Na območju Medaškega žepa, ki je veliko približno 30 kvadratnih kilometrov, je v času akcije v nekaj vaseh živelo okoli 400 ljudi, večinoma srbske narodnosti. Po obtožnici je bilo v akciji Medaški žep med 9. in 17. septembrom 1993 ubitih okoli 30 civilistov in trije vojni ujetniki. Hrvaška stran trdi, da je akcijo sprožila, da bi ustavila vsakodnevne topniške napade s tega območja na mesto Gospić. Najbolj brutalni umori civilistov, ki so jih, kot navaja obtožnica, pred usmrtitvijo tudi trpinčili in potem zažgali, pa so se zgodili po umiku HV z območja. O grozljivih zločinih so v dosedanjem poteku sojenja pričale številne preživele priče iz Medaškega žepa, ki zdaj večinoma živijo v Srbiji, pa tudi pripadniki mednarodnih sil, ki so bili na območju med in po vojaški operaciji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.