Svet
255 ogledov

Nore zabave Borisa Johnsona. Bo zaradi njih odletel?

Protest Britancev zaradi Borisa Johnsona Profimedia
Zabava ali poslovno srečanje? Johnson meni, da je šlo za poslovno srečanje.

Britanski premier Boris Johnson je zaradi zabav na Downing Streetu v času pandemije covida-19 pod vse večjim pritiskom. Že danes bi lahko pristojni odbor poslancev konservativne stranke prejel dovolj pisem za sprožitev glasovanja o nezaupnici premierju.

Ga čaka nezaupnica?

Po navedbah več britanskih medijev bi lahko odbor 1922 že danes prejel pisma 15 odstotkov od 360 konservativnih poslancev, kar pomeni 54 pisem. Javno se je doslej proti premierju izreklo sedem poslancev njegove lastne stranke, vloženih pa naj bi bilo že okoli 30 pisem. Če bo odbor prejel 54 pisem, bodo konservativni poslanci glasovali o nezaupnici premierju, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Johnson se je zaradi zabav, ki so v času pandemije covida-19 potekale na Downing Streetu, že opravičil. To je ponovno storil v torek, potem ko ga je nekdanji svetovalec Dominic Cummings obtožil, da je parlamentu lagal glede zabave na vrtu svoje rezidence maja 2020. Cummings je zatrdil, da so sodelavci premierja opozorili, da gre za zabavo, in ne delovno srečanje.

Ni želel povedati, ali bo odstopil

Na vprašanje, ali je lagal parlamentu, je Johnson v torek odgovoril, da ne. "Ne. Najprej bi želel ponoviti svoje opravičilo vsem za napačne odločitve, ki sem jih morda sprejel ali pa smo jih sprejeli v kabinetu," je dejal.

Ni želel sicer povedati, ali bo odstopil, če bo preiskava pokazala, da je namerno zavajal parlament.

Je pa več konservativnih poslancev, ki so bili doslej zadržani, menilo, da se bo moral posloviti s premierskega položaja, če se bo izkazalo, da je zavajal parlament. Med njimi je tudi njegov namestnik Dominic Raab.

Johnson je medtem dejal, da mu "nihče povedal", da so zabave med lockdownom "v nasprotju s pravili". Prebivalci so ogorčeni in se sprašujejo, kako je mogoče, da ni poznal pravil, ki jih je sam postavil. Organizirali so shod, na katerem so si vsi nadeli maske z obrazom premierja in se na njem zabavali in popivali.

Premier bo danes odgovarjal na vprašanja poslancev v parlamentu. Predvidoma bo napovedal sprostitev določenih ukrepov za zajezitev novega koronavirusa, kar bi lahko zadovoljilo nekatere konservativne poslance.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.