Svet
9 ogledov

Normalizacija v četrtek

Poleti po Evropi so odpovedani do popoldanskih ur, nekateri celo za dlje časa. (
1/16
Žurnal24 main
Eurocontrol: Letalski promet se bo načeloma normaliziral v četrtek. Evropski prometni ministri so sklenili, da bodo postopno začeli sproščati zračni prostor nad Evropo.
Več o slovenskih razmerah si preberite tukaj.

"Če bodo stvari še naprej izgledale kot sedaj in če vulkan ne bo širil pepela v Evropo, se bomo verjetno v četrtek vrnili k normalnim operacijam," je sporočil direktor Eurocontrola Bo Redeborn.

Medtem so tudi Velika Britanija, Francija in še nekaj držav napovedale, da bodo s torkom začele odpravljati prepovedi letov v svojih zračnih prostorih. So pa devet letov zaradi vulkanskega izbruha prvič odpovedali tudi v Severni Ameriki, in sicer na kanadski Novi Fundlandiji.

Delne zapore
Območje okoli vulkana bo sicer še naprej ostalo zaprto, ukrep pa bo začel veljati ob 8. uri zjutraj po našem času. Že danes zvečer pa bodo začela leteti letala z nizozemskega letališča Schiphol v Amsterdamu. EU je tako delno popustila pritiskom letalskih družb, ki zaradi stoječih letal vsak dan izgubljajo na stotine milijonov evrov.

Prometni ministri EU so se odločili, da bodo uvedli cono prepovedanega letenja, ki je letala ne bodo smela prečkati. To rešitev, ki bo začela veljati v torek ob 8. uri, je podprla tudi Slovenija.

Poleg te bo določena tudi druga cona, ki ne bo vplivala na večino letov, čeprav bodo v njej še vedno manjše količine prašnih delcev. Režim letenja v tej coni bodo skupaj določili pristojni organi za letalstvo držav članic. V tretji coni, kjer ni prisotnosti prašnih delcev, pa omejitev ne bo.

Varnost na prvem mestu

Evropski komisar za promet Siim Kallas je pred popoldanskim sestankom ministrov za promet držav članic EU dejal, da je na prvem mestu varnost potnikov, šele potem posledice za gospodarstvo. Kljub temu pa so nemške oblasti dovolile polet 50 letalom, poroča CNN.

"To so izredne razmere, včeraj je bilo zaprtih 80 odstotkov evropskih letališč, odpovedanih pa je bilo 85 odstotkov letov,"
je še povedal Kallas. Odzval se je tudi na pritiske nekaterih letalskih družb. "Na področju varnosti ne bomo sklepali kompromisov," je odločen in pravi, da je zaradi trenutnega položaja oškodovanih na milijone potnikov, odgovornost pa bi morale prevzeti letalske družbe, ki bi potnikom morale povrniti stroške.

Omejitev za polete velja za:
Avstrijo
Belgijo
Hrvaško
Češko
Dansko
Estonijo
Finsko (zračni promet bodo odprli za osem ur)
Francijo
Nemčijo
Madžarsko
Irsko
Italijo
Nizozemsko
Norveško
Poljsko
Romunijo
Srbijo
Slovaško
Slovenijo
Švedsko
Švico
Ukrajino
Veliko Britanijo

Kallas je dodal, da mora biti na prvem mestu varnost, šele potem posledice za gospodarstvo. "Prvo poročilo o učinkih na gospodarstvo bo pripravljeno prihodnji teden. Na podlagi tega bomo odločali tudi o morebitni pomoči letalskim družbam, toda prošnje zanjo morajo priti s strani držav članic," je dejal.

Danes 30 odstotkov poletov
Od prek 28 tisoč za danes predvidenih letalskih poletov v Evropi naj bi jih izvedli okoli 30 odstotkov oziroma med osem tisoč in devet tisoč, je sporočila evropska organizacija za varnost letalskega prometa Eurocontrol v Bruslju. Predsednik Mednarodnega združenja letalskih prevoznikov IATA Giovanni Bisignani je ob tem dejal, da bi morali pristojni oceniti resnično tveganje, ne pa da se odločajo na podlagi računalniških modelov. "To je sramota za Evropo," je dejal.

 Madžarska odprla zračni prostor
Od 5. ure zjutraj so odprta vsa avstrijska letališča. Po oceni evropske agencije za varnost zračnega prometa Eurocontrol bi lahko danes v Evropi izvedli polovico načrtovanih poletov. Turčija je danes opustila večino omejitev zračnega prostora, zračni prostor pa je po 65 urah odprla tudi Madžarska.

Od začetka težav z vulkanskim pepelom naj bi po navedbah Eurocontrola odpovedali več kot 63 tisoč poletov. Vulkanski oblak po najnovejših ocenah Združenja evropskih letalskih prevoznikov (AEA) letalsko industrijo stane več kot 150 milijonov evrov na dan.

Mnoga letališča ostajajo zaprta
Vulkanski prah še vedno povzroča težave tudi v britanskem zračnem prostoru, zato bo zapora
trajala vsaj še do 2. ure v torek po srednjeevropskem času, prav tako v Nemčiji. Britansko letališče Heathrow potnike poziva, naj ostanejo doma in na letališču ne delajo gneče, saj so odpovedali vse polete iz Londona.

 

 

Letališči v Stockholmu in Helsinkih odprli
Do 14. ure ostajajo zaprta letališča na Danskem, Irskem, v Švici in na Nizozemskem. Zračni prostor na Finskem so odprli za osem ur. Poleg dveh manjših letališč so odprli tudi glavno v Helsinkih. Zjutraj so odprli tudi letališče v Stockholmu. Skandinavska letalska družba SAS je preklicala vse polete v severnoevropskem zračnem prostoru do torka.

V Strasbourgu naj bi se popoldne začelo aprilsko plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, vendar obstaja velika verjetnost, da bo prišlo premalo poslancev in glasovanja ne bodo veljavna. Da so glasovanja veljavna, mora sodelovati vsaj tretjina od skupno 736 evropskih poslancev. Usoda zasedanja je tako še negotova.

Večina francoskih letališč ostaja zaprtih do torka zjutraj, le tista, ki ležijo južno od črte Nica–Bordeaux, so od nedelje odprta.

Od nedelje popoldne je znova odprt zračni prostor nad Srbijo, Hrvaško in BiH, zaprto pa ostaja beograjsko letališče. Od nedelje so zaprta tudi ukrajinska letališča, vključno s kijevskim.

Poskusni poleti brez težav
Več evropskih letalskih družb je v nedeljo kljub zapori zračnega prostora zaradi oblaka vulkanskega prahu, ki bi utegnil poškodovati letalske motorje, izvedlo nekaj poskusnih poletov brez potnikov, za zdaj pa o težavah ne poročajo. Airbus A320 francoske letalske družbe Air France je poletel med Parizom in Toulousom, posadka pa ni imela nobenih težav. Polete sta izvedla tudi nemška letalska družba Lufthansa in nizozemski KLM, ki prav tako nista poročala o incidentih.

Oglejte si galerijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.