Svet
38 ogledov

Norveška s posebnim darilom za Finsko

vrh Halti Profimedias
Ob 100. obletnici samostojnosti Finske na Norveškem razmišljajo, da bi sosednji državi podarili prav posebno darilo.

Finci bodo decembra prihodnje leto slavili 100 let samostojnosti. Norvežani preučujejo možnost, da bi Finski podarili vrh gore Halti. Večji del gore je na finski strani meje med državama, vrh pa je na norveški strani. Po prvih izračunih bi tako morali mejo premakniti za 150 metrov severno in 200 metrov proti vzhodu, da bi vrh postal finski. 

Ideja je zrasla na zelniku nekdanjega norveškega državnega geodeta Bjorna Geirra Harssona, ki meni, da bi bilo prijazno sosedom dati dodatnih šest metrov. Halti bi tako namreč postal najvišji vrh Finske. Harsson je kampanjo preselil tudi na družbena omrežja, kjer je njegov predlog naletel na odobravanje. 

Norveška premierka Erna Solberg je dejala, da vlada preučuje uradno prošnjo. Kot je dejala, o predlogu razmišljajo, vendar obstajajo določene zakonske ovire. Nad predlogom niso vsi navdušeni. Predsednik parlamentarne preiskovalne komisije Michael Tetzschner je nad idejo ogorčen. Prepričan je, da država ne bi smela predati kakršnekoli zemlje drugi državi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:25 30.julij 2016.

    Da bi nam Hrvaška ( če ne bi bilo EU ) pustila dostop do mednarodnega morja pa je misija nemogoče; čeprav smo ga vedno imeli. Res se vid kako je Balkan čisto drugi svet. Hrvatje hočejo vsak meter ki ...prikaži veči jim zgodovinsko sploh ne pripada.... Pred tujci se delajo lepe, ampak sicer so pa trdi nacionalisti...

  • sprehajalec 17:31 29.julij 2016.

    Michael Tetzschner Po priimku sodeč ni ne Norvežan in ne Finec (Tečner). Temveč južnjak. Tako samo zdraho delajo, povsod kjer so. Kar naprej Norvežani, darilo bo fino, ideja je dobra.