Svet
100 ogledov

Norveška ukinja FM radio

Radio Profimedias
Ministrstvo za kulturo se je odločilo prenesti radijske postaje na digitalna radijska omrežja (DAB).

Do leta 2017 želi norveško ministrstvo za kulturo ukiniti radijsko omrežje FM in ga nadomestiti z digitalnim radijskim omrežjem DAB. Tako bo Norveška prva države, ki bo v celoti ukinila oddajanje prek frekvenčnih valov FM, piše spletna stran The Verge.

Ministrstvo za kulturo je tako spremembo norveški vladi predlagalo že leta 2011, ta pa je sedaj presodila, da je država pripravljena na gladek prehod na digitalni radio.

Več raznolikosti in boljša kvaliteta

"Poslušalci bodo imeli dostop do bolj raznolikih in pluralističnih vsebin, ki jim bo na voljo v boljši kvaliteti in z novimi funkcionalnostmi," je za medije povedal Thorhild Widvey, norveški minister za kulturo. Digitalizacija naj bi izboljšala tudi sistem obveščanja v primeru izrednih razmer in ponudila nove priložnosti za inovacije in razvoj.

Na Norveškem je trenutno na voljo 22 radijskih postaj na digitalnem omrežju DAB, medtem ko jih je na FM le pet. Na digitalnem omrežju je prostora še za 20 postaj, poleg tega je oddajanje prek digitalnih valov osemkrat cenejše kot oddajanje po valovih FM.

V Sloveniji digitalnih radijskih postaj še ni

Agencija za komunikacijska omrežja in storitve (AKOS) že obvešča o možnosti digitalnega radijskega omrežja tudi v Sloveniji, a zaenkrat digitalnega oddajanja pri nas še ni. Decembra lani je vlada določila najnižji znesek za učinkovito rabo omejene javne dobrine, in sicer 75.000 evrov.

Komentarjev 6
  • zdrej 11:28 03.avgust 2015.

    Boš pa kupil rasp pi in usb ključek, pa bo z malo truda delalo naprej :-)

  • Mr.Bean 14:06 06.maj 2015.

    Kje je Norveška?

  • Johan Spohan 16:35 20.april 2015.

    Sem čisto obupan, ker grem skoraj vsak teden na Norveško in tam poslušam radio.