Svet
12 ogledov

Norvežanom dostop do vseh depeš

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Norveški časnik je dobil dostop do 250 tisoč dokumentov, ki jih v zadnjem času objavlja WikiLeaks.

Ole Erik Almlid, vodja norveškega časnika Aftenposten, ni želel povedati, kako so se dokopali do dokumentov in s kom iz WikiLeaksa so bili v stiku. Dejstvo pa je, da bodo dokumenti časniku dali ogromno gradiva za nadaljnje prispevke, s tem pa tudi veliko dela.

"Potrebovali bomo več mesecev, da se bomo prebili skozi ves material, a želimo napisati in objaviti veliko novinarskih člankov," je dejal Almlid, čigar medij je že začel z objavo člankov, kjer se opirajo tudi na pridobljene dokumente.

Aftenposten je sicer eden od medijskih partnerjev WikiLeaksa. Kot je znano, so nekatere časopisne hiše (denimo The New York Times, The Guardian, Der Spiegel) sodelovale z WikiLeaksom pri objavljanju dokumentov.

Nekdanji tiskovni predstavnik WikiLeaksa Daniel Schmitt piše knjigo, ki naj bi razkrila napete odnose znotraj organizacije. Do septembra je bil desna roka Juliana Assangea, nato je dal odpoved, ker se ni strinjal z vodstveno politiko WikiLeaksa.

Vsega ne bodo objavili
"Sprva smo bili presenečeni, ko smo prejeli vse dokumente, a zdaj smo v to že vključili veliko ljudi, ki bodo pregledali vso dokumentacijo," je dejal Almlid in dodal, da glede objave dokumentov nimajo nikakršnega načrtovanega roka za objavo. "Nimamo nikakršnega namena, da bi objavili vse dokumente samo zato, da bi jih objavili. Objavili bom le aktualne dokumente v povezavi s prav tako objavljenimi članki."

Vloge so se zamenjale
V zvezi z WikiLeaksom se je danes oglasil norveški zunanji minister Jonas Gahr Stoere, ki je prešerno priznal: "Moram se kar nasmehniti, saj so zdaj vloge med mediji in vladami zamenjane. Priznam, fascinantno je brati surov material zunanje politike, še posebej za nas, ki delamo v diplomaciji. Zdaj mi na ministrstvu prosimo za dostop do gradiva! In očitno bomo morali okusiti našo siceršnjo prakso, saj je dostop omejen."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.