Svet
8 ogledov

Notranje zadeve urejajo sami

Kitajske oblasti so poskrbele za poostren nadzor ob prihodu olimpijskega ognja,
1/20
Žurnal24 main
Kitajsko zunanje ministrstvo je nezadovoljno z vmešavanjem EU v njihove notranje zadeve. V Peking pa je že prispel olimpijski ogenj, ki se bo podal na 137 tisoč kilometrov dolgo pot.

Tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Jiang Yu je sporočila, da se nobena država ali mednarodna organizacija nima pravice vmešavati v kitajske notranje zadeve. "Upamo, da znajo EU in njene članice jasno ločiti med pravilnim in napačnim, da obsojajo nasilna dejanja, kot so pretepi, uničevanja, ropanja in požiganje, ter njihove storilce in da se bodo izognile uporabi dvojnih meril," je še objavilo kitajsko zunanje ministrstvo.

EU zaskrbljena zaradi Tibeta
Na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU na Brdu je beseda tekla tudi o zaskrbljujočih razmerah v Tibetu. Ministri so pozvali h končanju nasilja, niso pa se opredelili glede možnega bojkota olimpijskih iger v Pekingu. Poudarili so, da je treba vzpostaviti tvoren dialog o ohranitvi tibetanskega jezika, kulture, vere in tradicij.

Kitajski predsednik Jintao je prižgal ogenj. © Reuters

 
Olimpijski ogenj v Pekingu
Na prireditvi ob prihodu olimpijskega ognja v Peking je sodeloval tudi kitajski predsednik Hu Jintao in tako nakazal, kako pomembne so prihajajoče olimpijske igre. Prireditev, na kateri je bil tudi Hein Verbruggen , vodja komisije za nadzor organizacije olimpijade v Pekingu pri Mednarodnem olimpijskem komiteju, je z enominutnim zamikom prenašala državna televizija.

Olimpijska plamenica je v Peking prispela z letalom, s katerega jo je prinesel predsednik organizacijskega komiteja Liu Qi . Na letališču ga je poleg več sto otrok pričakal tudi vrh komunistične stranke. Peking želi svetu pokazati, kako pomembne so zanj avgustovske olimpijske igre.

Po enodnevnem obisku v Pekingu se bo olimpijski ogenj podal na pot, ki ga bo vodila čez 20 držav na 137 tisoč kilometrov dolgo pot. Na najdaljši poti v zgodovini olimpijskih iger bodo ogenj spremljali tudi protestniki za človekove pravice, ki so zaznamovali tudi prvi del poti olimpijskega ognja. 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.