Svet
10346 ogledov

Nov hud udarec za Huawei

Huawei strežnik 5G Profimedia
De facto prepoved uporabe Huaweijeve tehnologije.

Ameriška Zvezna komisija za komunikacije (FCC) je ameriškim podjetjem, ki sodelujejo s kitajskima telekomunikacijskima velikanoma Huawei in ZTE, v petek soglasno onemogočila dostop do proračunskega denarja. Podjetjem je komisija predlagala, naj iz omrežij odstranijo to opremo, poroča STA.

Komisija FCC je s pet proti nič Huawei in ZTE razglasila za grožnjo nacionalni varnosti ZDA, kar je zadnji v vrsti ukrepov ameriške vlade proti kitajskima tehnološkima velikanoma.

Obenem je FCC svetovala ameriškim podjetjem, ki z njuno pomočjo oziroma opremo vzpostavljajo telekomunikacijska omrežja po ameriškem podeželju, naj opremo začnejo odstranjevati iz omrežij. Naslednje leto bi lahko opremo uradno prepovedali.

Donald Trump | Avtor: Epa Epa

Huawei odločno protestira proti odločitvi FCC in jo razglaša za nezakonito. Hkrati poziva k ponovnem razmisleku o odločitvi, ki je bila sprejeta "le na osnovi iracionalnih špekulacij". Ameriška vlada sumi, da kitajska podjetja pomagajo vladi v Pekingu pri vohunjenju, Huawei pa je obtožen kršenja sankcij proti Iranu.

Predsednik ZDA Donald Trump je že maja podpisal izvršni ukaz, ki je ameriškim podjetjem prepovedal uporabo opreme Huaweija in ZTE. Obe podjetji se lahko na odločitev FCC uradno pritožita v 30 dneh.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • Alex Vnučec 05:25 25.november 2019.

    Treba je ustavit in aretirat sataniste tam kjer so gnila jabolka .. Njihov namen in cilj je ljudi imet pod 100%kontrolo da bodo lahko njihove riti od denarja še bolj okrogle in debele v obliki gnile jabolke 🐗 mame nas ...prikaži več niso rodile za njih ..

  • tani 16:15 24.november 2019.

    Dokler so lahko vohunili samo AMERIČANI je bilo OK, sedaj ko pa jim KITAJCI ne dajo dovoljenja je pa vse NAROBE!!!!

  • marko171 14:23 23.november 2019.

    Ko sem bil pred leti na Kitajskem ni bilo mogoče uporabljati Googla in Facebook-a, zgolj zato ker sta ameriški podjetji,da ne naštevam naprej kakšne teževe imajo evropska in ameriška podjetje če hočejo izvažati na kitajsko.medtem obratno za kitajska takih omejitev ...prikaži več ni bilo. Zato je še toliko bolj prijetno gledat zdaj ko se je vsaj nekdo postavil po robu tem copy-paste strokovnjakom.