Svet
283 ogledov

Nov način za mučenje žensk IS

Žurnal24 main
Brutalnost Islamske države je vse večja; džihadisti so si izmislili nov način, s katerim kaznujejo ženske, poroča Independent. Medtem v Siriji nocoj začenja veljati prekinitev ognja.

22-letna Fatima je po nekaj neuspelih poskusih uspela pobegniti iz Mosula. V izpovedi novinarjem je povedala, da brutalnost in nasilje džihadistov vse bolj narašča, predvsem do žensk.

Zahtevajo, da hodijo povsem prekrite, nositi morajo tudi nogavice in rokavice. Vsakič, ko odidejo iz hiše, jih mora spremljati moški, s katerim so v sorodu. Tiste, ki ne spoštujejo teh navodil, kaznujejo z železno napravo, ki je podobna pasti za živali. Kot jo je opisala Fatima, gre za nekakšno železno čeljust z zobmi, ki se zarinejo globoko v meso. Postala je nočna mora tamkajšnjih žensk.

Moja sestra je bila prejšnji mesec kaznovana s to napravo, ker je pozabila nositi rokavice,” je po poročanju povedala 22-letna ženska in dodala, da je sestra bolečine, ki jih je doživljala ob srečanju s to napravo, opisala kot hujše od porodnih bolečin.

Pred prekinitvijo ognja svarila

V Siriji naj bi medtem nocoj ob 23. uri začela veljati prekinitev ognja. Dogovor, ki ne velja za Islamsko državo in Fronto al Nusra ter druge teroristične skupine, kot so jih opredelili ZN, sta podprli tako sirska vlada kot opozicija, a hkrati se že ves čas pojavljajo dvomi v njegovo dejansko uresničitev.

Ameriški predsednik Barack Obama je v tej luči v četrtek opozoril Damask in Moskvo, da ju bo svet opazoval. "Veliko bo odvisno od tega, ali bodo sirski režim, Rusija in njihovi zavezniki izpolnili svoje zaveze," je poudaril. Obama je hkrati izrazil prepričanje, da bodo teroristične skupine tudi po prekinitvi ognja nadaljevale boje, a poudaril, da koalicija pod vodstvom ZDA dosega uspehe v boju proti IS.

Ruski predsednik Vladimir Putin je medtem na srečanju s predstavniki obveščevalne službe FSB danes dejal, da bo mirovni proces za Sirijo zapleten, da pa za konec konflikta ni drugih možnosti. "Popolnoma razumemo in upoštevamo, da bo to zapleten in morda tudi kontradiktoren proces sprave, a ni druge poti," je dejal.

Komentarjev 16
  • darkmitar 20:34 27.februar 2016.

    Ne strinjam se. Problem so neverni muslimanski morilski plačanci, ki pobijajo svoj muslimanski narod v sodelovanju zahoda, ki zahod zanika, da je vpleten. In problem so zahodnjaški satanisti, ki se predstavljajo kot kristjane/katolike Kdo drug pa pomaga tem muslimanskim plačancev, ...prikaži več kot zahod? Muslimani ne napadajo nobenega, temveč morilska mafija. Muslim nebi nikoli napadel muslimana. To so izmečki, ki sranje delajo. Nisem musliman, samo to pranje možganiov je šlo predaleč.

  • mph 09:43 27.februar 2016.

    Ljudje, ki so polni denarja rinejo v LEPE kraje. Ali misliš, da je to glavni razlog, da ne gredo vsi ti (pa še američani, britanci, ...) v Portorož raje? :-) Primerjava čisto mimo. In tam, kamor hodijo dol, hodijo v ...prikaži več zelo dobro varovana področja običajno. Pa kljub temu pride do kakšnega atentata, kjer umerjo zahodnjaki.

  • Avatar Zala
    Zala 02:09 27.februar 2016.

    Zakaj so pa muslimanske države in tamkajšnje destinacije polne Slovencev; Tahska, Širi Lanka, Egipt, Maroko, Tunis ....... itd. Zakaj rinete k muslimanom, ko so pa tako fuj in fej. ..... ........ ...... Ti bom povedala drugače, kot se v slovenskem ...prikaži več narodu najdejo ničvredni izmečki, tako jih najdeš povsod po svetu.