Svet
133 ogledov

Nov odstop v Sudanu

Sudan Omar al Bašar Epa
Vodaj sudanskega vojaškega sveta je odstopil z mesta vodje prehodnega sveta.

Vodja sudanskega vojaškega sveta, general Avad Ibn Auf je dan po četrtkovem državnem udaru, ki je je z oblasti odnesel dolgoletnega sudanskega voditelja Omarja al Baširja, odstopil. Nasledil ga je general Abdel Fatah al Burhan Abdulrahman. Množica na ulicah Kartuma je odstop pozdravila.

"Oznanjam svoj odstop z mesta prehodnega sveta," je v petek v nagovoru narodu sporočil general Ibn Auf, poročajo tuje tiskovne agencije. Dodal je, da verjame, da bo njegov naslednik s svojimi izkušnjami uspel "ladjo varno pripeljati na obalo".

Ob napovedi Ibn Aufovega odstopa je med protestniki v Kartumu izbruhnilo veselje, vodje protestov pa so poudarili, da gre za zmago volje naroda. Obenem so generala Burhana pozvali, naj oblast čim prej preda prehodni civilni vladi. "Če se to ne bo zgodilo, bomo nadaljevali proteste," so zagrozili.

Sudan Avad Ibn Auf | Avtor: Profimedia Profimedia

Ljudje na ulicah od decembra

V Sudanu so protesti proti 30-letni vladavini predsednika Baširja, proti kateremu je Mednarodno kazensko sodišče vložilo obtožnico zaradi genocida v Darfurju, izbruhnili decembra, v začetku aprila pa so se še okrepili in v četrtek privedli do njegove odstavitve.

Sudanska vojska, ki je izvedla udar, trdi, da ni šlo za vojaški udar, temveč se je vojska postavila na stran ljudstva. Vzpostavili so prehodni vojaški svet, ki naj bi državo vodil dve leti ter pripravil volitve.

Sudan Omar al Bašar Svet Sudanska vojska strmoglavila Bašarja

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.