Svet
106 ogledov

Nov teroristični napad v Londonu: S kombijem v množico ljudi

V vzhodnem predelu Londona je prišlo do uboja 16-letnika. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Zgodaj zjutraj v ponedeljek po krajevnem času je v severnem delu Londona blizu mošeje Finsbury Park kombi zapeljal v množico vernikov, ki so zapuščali mošejo po večerni molitvi.

Napad se je zgodil na severu Londona, v bližini mošeje v Finsbury Parku in še ene manjše molilnice. Napadalec je malo po polnoči po lokalnem času z veliko hitrostjo zapeljal v skupino muslimanov, ki so zapustili večerne molitve v času postnega meseca ramazana. Voditelji muslimanske skupnosti so se že odzvali, da je šlo za nameren napad na muslimanske vernike.

 

"Kot kažejo poročila očividcev, je napadalca gnala islamofobija," je na Twitterju ocenil generalni sekretar britanskega muslimanskega sveta Harun Khan. Pozval je tudi, da bi morali nujno povečati varnostne ukrepe v okolici mošej, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Omenjena mošeja je bila pred terorističnimi napadi na ZDA 11. septembra 2001 povezana z ekstremistično ideologijo. V njej je med drugim med letoma 1997 in 2003 pridigal njen nekdanji imam Abu Hamza, ki so ga leta 2015 zaradi terorizma v ZDA obsodili na dosmrtno ječo. Mošejo so kasneje zaprli in reorganizirali. Po ponovnem odprtju ni več povezana z radikalnimi stališči.

Notranja ministrica Amber Rudd je sporočila, da policija dogodek obravnava kot "teroristični incident". To je pred tem nakazala tudi britanska premierka Theresa May, ki je dejala, da dogodek obravnavajo kot "potencialno teroristični napad". Že za davi je sklicala tudi izredno zasedanje vlade.

 

"Ne poznamo še podrobnosti, ampak to je bil nedvomno nameren napad na nedolžne Londončane, številni med njimi so končevali molitve med svetim mesecem ramazanom," je sporočil londonski župan Sadiq Khan in zagotovil, da bodo namestili dodatne policiste, sploh za varovanje skupnosti, v katerih praznujejo ramazan.

 

"Čeprav se zdi, da je bil to napad na določeno skupnost, je prav tako kot grozni napadi v Manchestru, Westminstru in na Londonskem mostu tudi napad na naše skupne vrednote strpnosti, svobode in spoštovanja," je še dodal.

Teroristični napad v Londonu | Avtor: EPA EPA

Sprva so se sicer pojavljala namigovanja, da naj bi voznik imel tudi pomočnike. Kot je poročala ameriška televizija CNN, naj bi po navedbah prič iz kombija izstopili trije moški, nato pa je kombi zapeljal v množico. A kot je kasneje sporočila policija, je 48-letni voznik deloval sam. Prisotni so ga zadržali do prihoda policije. Po navedbah prič naj bi vzklikal, da hoče "ubiti vse muslimane", navaja BBC.

 

Kot je še pojasnil predstavnik londonske policije, je kombi zapeljal v skupino ljudi, medtem ko je nek moški na pločniku že prejemal prvo pomoč od zbranih. Moški je umrl, je pa prezgodaj reči, če se je to zgodilo zaradi napada, je dejal Neil Basu. Vsi ranjeni so bili muslimani, je še dodal.

 

V incidentu je bilo sicer poškodovanih še deset ljudi; osem so jih odpeljali v bolnišnico, dva pa so oskrbeli na kraju samem. Stanje dveh poškodovanih je resno, je še sporočil Basu.

 

Če se bo incident potrdil za teroristični napad, bo to že četrti v Veliki Britaniji v štirih mesecih.

Teroristični napad v Londonu | Avtor: EPA EPA

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 12
 • Dixon 09:50 20.junij 2017.

  En napad na muslimane in že so ljudje siti teroristov? Sedaj pa ni nič groznega, ko se napada muslimane?

 • Avatar AtaAufbiks
  AtaAufbiks 19:36 19.junij 2017.

  Jaz bom kar zadovoljen, ko se bodo med sabo udarili katolibani in musliji. Naj se do konca med sabo pobijejo, ker Evropejci prav nobenih ne potrebujemo!

 • bojovi 19:21 19.junij 2017.

  Sem poslušal na YT video odlomke, ko so spraševali musliče, če obsojajo teroriste in noben ni ničesar rekel proti, ker teroristi so delovali v imenu Korana. Ljudem je prekipelo in to je samo začetek.