Svet
10 ogledov

Nov zaplet za Thereso May

Theresa May EPA
Lordska zbornica ni dala zelene luči brexitu. Pričakuje, da bo vlada dopolnila zakon o brexitu.

Lordska zbornica je glasovala o tem, ali lahko britanska premierka Theresa May sproži 50. člen lizbonske pogodbe, s čimer bi stekli vsi postopki potrebni za realizacijo brexita. S 385 glasovi proti in 256 so tako vladi prižgali rdečo luč. 

Od ministrov pričakujejo, da bo zakon spisan tako, da bodo imeli državljani EU, ki živijo v Veliki Britaniji, enake pravice tudi po brexitu. O zahtevi po dopolnitvi zakona bo odločal spodnji dom. Izid glasovanja ni jasen. Obstaja možnost, da poslanci zavrnejo predlog lordske zbornice. 

Vlada je nad odločitvijo zbornice razočarana, poroča BBC. Vnovič so ponovili, da je namen zakona uveljavitev odločitve, ki je bila sprejeta na referendumu, kar bi omogočilo vladi, da začne pogajanja o izstopu. 

Parlament mora dati predsednici vlade pooblastilo, da ta lahko sproži prej omenjeni člen lizbonske pogodbe. Britanska vlada je napovedala, da bo člen sprožila do konca marca. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.