Svet
1795 ogledov

Nov zasuk v tekmi med ZDA in Kitajsko

Joe Biden Profimedia
ZDA bodo v času obiska predsednika Josepha Bidna na Japonskem objavile imena držav, ki bodo članice novega trgovinskega sporazuma na območju Indije in Pacifika. Novi Indo-pacifiški gospodarski okvir bo izraz zavezanosti ZDA regiji in poskus uvajanja stabilnosti v trgovini, ki sta jo pretresla pandemija in vojna v Ukrajini.

Bela hiša je sporočila, da bo Indo-pacifiški gospodarski okvir (IPEF) izboljšal sodelovanje med ameriškim in azijskimi gospodarstvi glede oskrbovalnih verig, digitalne trgovine, čiste energije, zaščite pravic delavcev in boja proti korupciji. Podrobnosti bodo dodelali šele potem, ko se bodo o tem dogovorile vse članice okvirja, ki še niti niso znane.

Japonska naj bi sicer zagotovo bila ena od članic, več pa bo znano po današnjem srečanju Josepha Bidna s premierjem Fumiom Kishido v Tokiu. Biden je v Tokio prispel iz Južne Koreje, v ZDA pa se vrača v torek. To je njegov prvi obisk v Aziji, odkar je 20. januarja lani prevzel položaj predsednika ZDA.

IPEF je nastal tudi kot nadomestilo za propadla pogajanja za vstop ZDA v Trans-pacifiško partnerstvo (TPP), trgovinski sporazum med ZDA in več ameriškimi in azijskimi državami, od katerega je prejšnji predsednik ZDA Donald Trump leta 2017 odstopil.

Projekcije napovedujejo velik preobrat

IPEF predstavlja ameriško protiutež širjenju vpliva Kitajske v regiji, ki se oblikuje v zgodovinskem času, saj trenutne projekcije kažejo, da bo gospodarska rast ZDA letos hitrejša od gospodarske rasti Kitajske. Bloomberg Economics je napovedal za ZDA 2,8-odstotno rast, za Kitajsko pa le 2-odstotno.

Kitajska si je sama zavrla rast z drastičnimi ukrepi proti pandemiji koronavirusa, ko oblasti povsem zapirajo celotne milijonska mesta. Napovedi, da bo Kitajska kmalu nadomestila ZDA kot prva gospodarska velesila na svetu, so se malce umirile. Če se bodo napovedi Bloomberga uresničile, bo gospodarska rast ZDA hitrejša od Kitajske prvič od leta 1976.

IPEF je trenutno sicer na bolj majavih temeljih, saj ne daje dovolj spodbud za pridružitev v obliki večjega dostopa na ameriški trg, kar ni privlačno za azijske države, ki so del prenovljenega Trans-pacifiškega partnerstva (TPP) brez ZDA.

Srečanja tudi z državami Quad

ZDA so lani sklenile novo varnostno zavezništvo Aukus z Avstralijo in Veliko Britanijo, od leta 2004 pa so v neformalnem zavezništvu Quad z Avstralijo, Indijo in Japonsko. V času Bidnovega obiska Tokia je predviden tudi vrh z državami Quad, ki bo že drugi v manj kot letu dni.

Ta bo potekal v torek, ko se bo Biden posebej srečal tudi z indijskim premierjem Narendro Modijem in novim avstralskim premierjem, laburistom Anthonyjem Albanesejem, ki je z volilno zmago v Avstraliji končal skoraj deset let vladavine konservativcev.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.