Svet
14 ogledov

Nova afera vatikanske banke

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Predsednik uprave vatikanske banke Ettore Gotti Tedeschi se je znašel pod drobnogledom organov pregona. Banki so zaplenili 23 milijonov evrov.

V okviru preiskave so italijanski organi pregona skladom vatikanske banke Istituto per le Opere di Religione (IOR) zaplenili 23 milijonov evrov. Uvedli so tudi preiskavo zoper predsednika banke Ettoreja Gottija Tedeschija, ki je poleg še nekega menedžerja osumljen kršitve zakonodaje, ki od bank zahteva razkritje podatkov o finančnih transakcijah.

Iz Vatikana so sporočili, da so nad dogajanjem "osupli in začudeni", poroča BBC. Tedeschiju zaupajo, so dejali in pojasnili, da si prizadevajo za večjo transparentnost svojih financ – zanimivo, ravno imenovanje Tedeschija lani naj bi po pričakovanjih Vatikana pripomoglo k temu.

Na domnevno pranje denarja so sicer v preteklosti opozarjali številni; junija letos je denimo izšla tudi knjiga Vatikan, d. d. italijanskega preiskovalnega novinarja Gianluigija Nuzzija, ki opisuje banko kot institucijo, kjer se obračajo milijoni evrov. Knjiga temelji na dokumentih, ki jih je po smrti cerkvenega dostojanstvenika pridobil tednik Panorama.

Banka se je sredi škandala nazadnje znašla leta 1982, ko je bil guverner Paul Marcinkus obtožen sodelovanja pri propadu ene največjih bank v Italiji, Banco Ambrosiano. Marcinkus ni bil nikoli obsojen, sta bila pa dva izmed vodilnih zaposlenih v banki umorjena. Eden od njiju je bil predsednik Roberto Calvi, katerega so našli obešenega pod mostom Blackfriars v Londonu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.