Svet
23 ogledov

Nova epidemija v ZDA?

cepljenje, injekcija Žurnal24 main
V ZDA se je zaradi okuženega steroida v zadnjih dneh z glivičnim meningitisom okužilo 205 ljudi. Infekcija je doslej zahtevala 15 smrtnih žrtev.

Izbruh okužbe je prizadel 14 ameriških zveznih držav, je v nedeljo sporočil ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni. Razmere so najhujše v državi Tennessee, kjer so zabeležili 53 primerov okužb, vključno s šestimi smrtnimi izidi.

Tennesseeju sledita Michigan z 41 primeri okužbe in Virginia s 34 zabeleženimi primeri. Okužbe so zabeležili tudi na Floridi, v Illinoisu, Indiani, Marylandu, New Jerseyju, Severni Karolini in Teksasu.

Okužen steroid iz lekarniškega centra v Massachusettsu bi sicer lahko prejelo skoraj 14.000 ljudi v 23 zveznih državah. Center je po izbruhu okužbe prekinil celotno dejavnost, njegove izdelke pa so prenehali uporabljati. Steroid ponavadi vbrizgajo v hrbtenico, namenjen pa je lajšanju bolečin v hrbtu.

Ponavadi se simptomi meningitisa pojavijo od enega do štirih tednov po okužbi. V nekaterih primerih pa so simptomi vidni šele več mesecev kasneje, so pojasnili predstavniki zdravstvenih oblasti.

Bolezen, ki povzroči vnetje membran, ki ščitijo možgane in hrbtenjačo, zahteva dolgotrajno oskrbo v bolnišnici in intravenozna protiglivična zdravila.

Komentarjev 1
  • bober123 20:05 15.oktober 2012.

    Vaš komentar smo izbrisali, ker ni bil v skladu s Kodeksom komentiranja. Uredništvo zurnal24.si