Svet
2213 ogledov

Tako bogastvo skrivajo kralji, predsedniki in premierji

Andrej Babiš
Pandorini dokumenti razkrili finančne skrivnosti številnih, tudi Slovencev.

Prek 600 novinarjev iz 150 medijev, tudi iz Slovenije, je v okviru projekta Pandorini dokumenti, ki obsega analizo 11,9 milijona datotek, začelo razkrivati finančne skrivnosti številnih, tudi svetovnih voditeljev. Raziskovali so tudi posle češkega premierja Andreja Babiša, največja mednarodna novinarska preiskava pa je odkrila tudi doslej skrivne posle Slovencev.

Pandorini dokumenti so "pobegnili" iz 14 registracijskih družb z vsega sveta, ki v davčnih oazah ustanavljajo in upravljajo slamnata podjetja za stranke, katerih namen je prikriti svoje posle ali premoženje, pod drobnogled pa jih je vzel Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) skupaj z medijskimi partnerji, med njimi preiskovalnim portalom Oštro v Sloveniji, so sporočili iz Oštra.

Novinarji so z analizo 11,9 milijona datotek z e-sporočili, ustanovnimi papirji in drugo dokumentacijo razkrili posle okoli 130 milijarderjev iz Rusije, ZDA, Turčije in drugih držav, 35 sedanjih in nekdanjih svetovnih voditeljev ter več kot 330 politikov in javnih funkcionarjev.

Čeprav poslovanje v davčnih oazah ni nezakonito, je uporaba zapletene mreže tajnih podjetij za pretok denarja in premoženja lahko način za skrivanje premoženja, pridobljenega s kriminalom.

Med drugim so razkrili poslovanje češkega premierja Babiša. Julija 2009 je najel panamsko odvetniško pisarno Alcogal, ki je zanj ustanovila dve slamnati podjetji - eno na Britanskih Deviških otokih in drugo v ameriškemu Washingtonu. Babiš je novembra 2009 v podjetje na Britanskih Deviških otokih vložil 19 milijonov evrov, ki so se nato prek washingtonskega podjetja stekla v njegovo hčerinsko podjetje v Monaku. To podjetje nato je s tem denarjem kupilo 16 nepremičnin v francoskem mestu Mougins, leta 2010 pa so Babiš in z njim povezana podjetja kupila še več posestev v okolici dvorca.

Babiš se na vprašanja novinarjev ni odzval. Kot politični funkcionar bi moral po češki zakonodaji razkriti svoje premoženje, vendar v dokumentih, ki jih je pridobil češki preiskovalni portal Investigazce.cz, ni podatkov o posestvih na Azurni obali, niti o podjetjih, prek katerih je te nepremičnine kupil.

Neka Rusinja naj bi obogatela, potem ko je domnevno rodila otroka ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, navaja The Washington Post.

Nepremičnine so prek davčnih oaz kupovali tudi jordanski kralj Abdulah II. ter nekdanji britanski premier Tony Blair in njegova žena Cherie, ki sta pri nakupu hiše v Londonu prihranila okoli 345.000 evrov davka na nepremičnine.

Na dan so prišli tudi posli ukrajinskega, kenijskega in ekvadorskega predsednika v davčnih oazah.

Po oceni Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj, ki jo povzema Oštro, je bilo lani v podjetjih iz davčnih oaz skritih vsaj nekaj manj kot 10.000 milijard evrov premoženja. Po ocenah Mednarodnega denarnega sklada preko davčnih oaz vlade letno izgubijo do 600 milijard dolarjev davkov.

Odkrili tudi posle Slovencev

Kot so pojasnili na slovenskem preiskovalnem portalu, so samo njihovi novinarji v večmesečni preiskavi pregledali več kot 9000 dokumentov, povezanih s Slovenci. Med njimi so elektronska korespondenca, dokazila o lastništvu, poslovni načrti in druga dokumentacija najmanj 40 podjetij z Britanskih Deviških otokov, Sejšelov, Cipra, iz Belizeja in drugih davčnih oaz.

Dokumenti razkrivajo lastnike podjetij, med katerimi so tudi slovenski športniki, podjetniki, osumljenci za gospodarsko-finančni kriminal in ubežniki pred slovenskimi sodišči. Nekatera podjetja so bila vpletena v prevare potrošnikov, izmikanje premoženja pred upniki in domnevno pranje denarja. Na Oštru bodo te zgodbe razkrivali v prihodnjih dneh, tednih in mesecih, so še napovedali.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 5
  • Avatar Ajda Virant
    ajda0 08:03 05.oktober 2021.

    Od kod državnemu uradniku 12 milijonov € se sprašujem...in taka oseba državljanom piše zakone, sam pa galjufa in krade kot sraka.

  • Avatar Minovak
    Minovak 10:17 04.oktober 2021.

    Če so vmes dokumenti F21 in naših "izginulih" milijard €, potem sploh ne bo več potrebno, da so volitve, ker bodo člani za zapahi. Vsi, res vsi, največji tajkuni pri nas so člani F21, kjer je poniknil veletok NAŠEGA denarja. ...prikaži več Če se ne bo poročalo o tem, potem je to priznanje.