Svet
7 ogledov

Nova gripa tudi v Grčiji

Zaradi nove gripe je v New Yorku umrl 55-letni moški. Žurnal24 main
Medtem ko o prvem primeru nove gripe poročajo iz Grčije, generalna direktorica WHO Margaret Chan opozarja, da se bo virus nove gripe tudi v prihodnje hitro širil med ljudmi.

O prvi okužbi z virusom nove gripe poročajo iz Grčije. "Okužbo bomo potrdili z drugim testom v nekaj urah," je povedal predstavnik grškega ministrstva za zdravje. Okuženi se je pred kratkim v državo vrnil iz ZDA.

Prva smrtna žrtev gripe v New Yorku
V nedeljo je namreč umrl učitelj na neki šoli, ki je bila zaradi primerov okužbe prejšnji teden zaprta. Petinpetdesetletni učitelj je bil zaposlen na neki šoli v mestnem predelu Queens, okužbo z virusom A H1N1 pa so pri njem potrdili prejšnji teden. Umrl je v nedeljo zvečer in s tem postal šesta smrtna žrtev nove gripe v ZDA. Oblasti v New Yorku so sicer v nedeljo v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja gripe za najmanj teden dni zaprle še tri šole.

Šole pa bodo najmanj pet dni zaprte tudi na zahodu Japonske. Oblasti so ta ukaz izdale, potem ko so danes v državi potrdile že 129 primerov okužbe z virusom A H1N1. Število okužb v državi je sicer hitro naraščalo od sobote, ko so v mestu Kobe okužbo potrdili pri 17-letni srednješolki, kar je bil prvi primer prenosa okužbe z virusom znotraj države. Virus nove gripe, ki se hitro širi po svetu, bo tudi osrednja tema letne skupščine 193 držav članic WHO. Število okuženih z virusom je namreč doseglo število 8500 v 39 državah, nov alarm pa je konec tedna na WHO sprožilo prav naraščanje okužb na Japonskem in tamkajšnji primer prenosa okužbe znotraj države.

"Virus se bo tudi v prihodnje hitro širil"
Generalna direktorica Svetovne zdravstvene organizacije Margaret Chan je na letnem zasedanju Združenih narodov povedala, da bo virus nove gripe predstavljal določeno tveganje, če se bo mešal z virusom ptičje gripe H5N1, ki težko prehaja s človeka na človeka. Po njenih besedah bo to predstavljalo tveganje predvsem za ljudi, okužene z virusom HIV ali tuberkulozo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.