Svet
4 ogledov

Nova grožnja - bombe v telesih

Razdejanje, ki ga je povzročil samomorilski napadalec z bombo v svojem telesu. Žurnal24 main
Strokovnjaki za varnost opozarjajo, da so skrajneži razvili nov način napadov s samomorilskimi napadalci, ki imajo eksploziv skrit v telesu.

Do razkritja nove metode samomorilskih napadov je prišlo prejšnji mesec po atentatu na savdskega princa Mohameda bin Najefa v mestu Jeddah na jugozahodu Savdske Arabije. V eksploziji je sicer umrl samo napadalec, vendar pa strokovnjake skrbi dejstvo, da bi njegov način napada lahko uporabili tudi drugi napadalci, kar bi močno otežilo varnostne razmere po svetu.

Ogrožena letalska varnost

Največ težav bo imeli pri varovanju letal, saj naj bi bili letališki detektorji kovin po prvih vesteh praktično neuporabni v boju proti takšnim metodam.

Peter Neuman iz londonske univerze Kings College je za BBC povedal, da primer podrobno preučujejo, po njegovih besedah pa bo očitno vkrcanje na letalo postalo še bolj zapleteno in dolgotrajno opravilo. "Če drži, da detektorji kovin niso zaznali skrite eksplozivne naprave pri naapdi v Jeddahu, potem se bo zamajl ves sistem letališke varnosti,“ opozarja Neuman.

Abdullah Hassan Taleh Asiri je bil na listi 85 ljudi, ki so jih iskale savdske oblasti. 27. avgusta se je z bombo, skrito v telesu, predal namestniku savdskega ministra za notranje zadeve, vendar atentat ni uspel. © AFP

 
Verjel mu je na besedo
Po neuspelem atentatu na princa, je bilo eno prvih vprašanj, kako je Abdulahu Hassanu Talehu Asiriju, enemu najbolj iskanih skrajnežev Al Kaide v Savdski Arabiji sploh uspelo priti do člana kraljeve družine, zadolženega za boj proti terorizmu.

Preiskava je pokazala, da se je napadalec želel predati princu osebno, ta pa mu je verjel na besedo in omogočil njegov prihod v palačo. Ob prihodu v sobo je napadalec aktiviral bombo, ki je bila skrita v njegovem telesu.

Princ je skoraj čudežno preživel napad samo z manjšimi poškodbami, posnetki pa kažejo, da je v betonskih tleh nastala precejšnja luknja, telo napadalca pa je bilo presekano na pol. Strokovnjaki menijo, da je bil udarni val eksplozije na srečo princa usmerjen proti tlem, zaradi česar je bil tokrat edina žrtev napadalec.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.