Svet
80 ogledov

Nova grožnja Islamske države: terorizem v vzponu

Miss Irak Reševalni pas/Twitter
Islamska država je objavila novo grožnjo. Terorizem v svetu je v porastu; globalni indeks terorizma je rastel že v lanskem letu. Slovenija ni med ogroženimi, so pa območja, kamor potujejo tudi Slovenci. “Terorizem je eden ozmed večjih izzivov v prihodnjem letu,” menijo tudi v Svetu Evrope.

Islamska država oz. eden izmed njenih članov je objavil novo grožnjo, in sicer da bo ugrabil Miss Iraka, prvo žensko, ki so jo v tej državi okronali po letu 1972. Ugrabitvi bi se lahko izognila le, če bi se pridružila vrstam ekstremistične skupine, piše Newsweek, ki povzema The Jerusalem Post.

Shayma Qasim je grožnjo prejela po telefonu; klic je bil opravljen še istega večera, ko so jo okronali za iraško lepotno kraljico. Medijem je povedala, da jo je klic sicer prestrašil, vendar ne tako, da bi jo oviral na njeni poti; marca 2016 bo 20-letna lepotica na svetovnem izboru za miss sveta predstavljala svojo državo.

Želim dokazati, da imajo iraške ženske svoje mesto v družbi, da imajo pravice, kot jih imajo moški. Ničesar se ne bojim, saj sem prepričana, da s tem, kar počnem, ni nič narobe,” je povedala miss Iraka. Najmanj dve njeni sotekmovalki sta med pripravami na izbor odstopili iz tekmovanja za krono najlepše, saj sta prejeli več groženj s smrtjo s strani konzervativnega islamskega dela iraškega prebivalstva. Finale tekmovanja so zaradi tovrstnih groženj celo prestavili.

Porast globalnega indeksa terorizma

To je zadnja v nizu groženj s strani ekstremistične organizacije Islamska država, ki je v iztekajočem letu odgovorna za številne teroristične napade, ki so že od lanskega leta v porastu. Inštitut za ekonomijo in mir je že pred napadi na Pariz objavil globalni indeks terorizma za leto 2015.

V lanskem letu je v teorističnih napadih ubitih 32.658 ljudi, v letu pred tem jih je v tovrstnih napadih umrlo 18.111. Za več kot polovico smrti sta odgovorni skrajni islamistični organizaciji Boko Haram in Islamska država.

Na vrhu lestvice držav, kjer terorizem zahteva največ žrtev, so Irak, Afganistan, Nigerija, Pakistan in Sirija. Raziskava definira terorizem kot “grožnjo ali efektivno uporabo sile ali nasilja za dosego političnega, ekonomskega, verskega ali družbenega cilja z uporabo strahu, prisile ali zastraševanja”. 

Globalni indeks terorizma | Avtor: Inštitut za ekonomijo in mir Inštitut za ekonomijo in mir

Terorizem močnejši kot kdajkoli prej

Terorizem pridobiva na moči z neverjetno hitrostjo," trdi Steve Killelea, izvršni predsednik omenjenega inštituta. Nevarnost za napade v zahodnih državah, tako omenja raziskava za lansko leto, je v primerjavi z muslimanskim svetom bistveno manjša, a tudi v the predelih sveta se število napadov viša.

Velika Britanija je bila zahodna država, ki je bila deležna največ tovrstnih napadov; ti so bili v glavnem vezani na dejavnosti Irske republikanske armade. Nezavidljivo prvo mesto na lestvici zahodnih držav z največ terorističnimi napadi bi utegnila prevzeti Francija, z napadi v Parizu, za katere je odgovornost prevzela Islamska država.

Ti napadi v več ozirih predstavljajo preobrat znotraj Evrope. Dokazujejo, da je Islamska država našla načine za izvedbo sofisticiranih smrtonosnih napadov znotraj Evrope,” je pri tem opozoril Killelea.

Glede na raziskavo Globalnega indeksa terorizma Slovenija sodi med redke države, v kateri ni prav nobene nevarnosti za teoristični napad.

Demonstracije Francija | Avtor: EPA EPA

Strah se širi tudi v Evropi …

Terorizem na evropskih tleh je leto 2015 začel pretresati že takoj po novem letu; 7. januarja 2015 so ob enajstih zjutraj trije oboroženi moški napadli pariško redakcijo satiričnega časopisa Charlie Hebdo in z avtomatskimi puškami ubili 12 ljudi. Umrl je glavni urednik časopisa, devet sodelavcev redakcije in še dva policista pred stavbo. Napadalca sta kričala: “Alah je velik!” in: “Maščevali smo Alaha!

Francija je bila pretresena, zabeležila je najhujši teroristični napad na francoskih tleh po letu 1961. Charlie Hebdo je tednik, znan po ostrih satiričnih kritikah na račun desničarjev in religij.

Pariz je bil tarča več terorističnih napadov še v petek, 13. novembra, ko so skrajneži Islamske države izvedli več napadov, v katerih je umrlo 130 ljudi. Če je napad na redakcijo satiričnega časopisa ljudem odprl oči v smislu, da Evropa ni varna pred napadi islamskih skrajnežev, je pariški napad razširil strah.

Pariz po napadih | Avtor: EPA EPA

… in destinacijah, kamor potujejo zahodnjaki

Več terorističnih napadov so v letošnjem letu zabeležile tudi države severne Afrike, kjer letujejo številni zahodnjaki. V junijskem napadu na plaži resorta v mestu Sousse je bilo ubitih najmanj 38 ljudi, ranjenih je bilo 36. Večina žrtev napada je britanskih državljanov, sledijo jim Nemci, Belgijci ter drugi državljani, med njimi Francozi. Odgovornost za napad je prevzela Islamska država. Pred tem so marca izvedli napad na nacionalni muzej Bardo v tunizijski prestolnici, ko je umrlo 21 ljudi, od tega 17 turistov.

Teroristični napad v Tuniziji | Avtor: EPA EPA

Terorizmu so pripisali tudi strmoglavljenje ruskega letala nad Sinajskim polotokom v Egiptu; šlo je za rusko letalo, na katerem je bilo 224 potnikov in članov posadke. Strmoglavljenje naj bi povzročila v prtljagi podtaknjena bomba; odgovornost za napad je prevzela Islamska država.

Pred decembrom je Islamska država objavila celo grožnje pred napadi v Bangkoku, kamor zadnji mesec leta potuje na milijone turistov, namere o širjenju kalifata so objavili tudi za Indonezijo, azijsko državo z največ muslimani, kamor ravno tako potujejo številni zahodni turisti.

Strah na domačem pragu

A za strah so terosti poskrbeli tudi v Evropi; kot je dunajska policija sporočila v soboto, jih je “pijateljska obveščevalna služba” opozorila na možnost strelskega ali bombnega napada. Nevarnost ne velja le za Dunaj, pač pa za več evropskih prestolnic.

Salah Abdeslam | Avtor: Francoska policija Francoska policija
Omenjenih je bilo več možnih imen potencialnih napadalcev, ki jih je policijapreverjala, a preiskava ni prinesla konkretnih rezulttov. Po terorističnih napadih v Parizu, v katerih je novembra umrlo 130 ljudi, so številne evropske države sicer poostrile varnostne ukrepe. Eden izmed napadalcev Salah Abdeslam se jim je kljub temu uspel izmuzniti; in to kljub temu, da je na policijsko kontrolo naletel kar trikrat v svojem begu.

Kje se nahaja najbolj iskani moški na tleh Evrope še vedno ni natančno jasno, številni domnevajo, da mu je uspelo prebegniti v Sirijo.

“Ne smemo se pustiti terorizmu”

Leto 2015 je nedvomno prinesel prelomnice v tudi kar se tiče terorizma; če se je Islamska držva še pred meseci zdela kot organizacija na pol podivjanih ekstremistov, se je skozi mesece v letošnjem letu izkazalo, da gre za dobro organizirano skupino z dodelano propagando, ki jo širijo na številnih kanalih svetovnega spleta. Kako bo zaznamovala leto 2016 je težko predvideti.

Boj proti terorizmu vsekakor ostaja eden večjih izzivov v prihodnjem letu. Predsednica parlamentarne skupščine Sveta Evrope Anne Braseur je ob nedavnem mednarodnem dnevu človekovih pravic pri tem opozorila, da v boju proti terorizmu ne bi smeli žrtvovati človekovih pravic. "Skušnjava, da bi državljane umirili s sprejetjem ostrejših varnostnih ukrepov, je velika," je menila. "Človekovih pravic ne bi smeli "žrtvovati na oltarju boja proti terorizmu. Teroristi hočejo ravno to. Tega jim ne smemo dati," je še opozorila Brasseurjeva.

Islamska država, obglavljenje, križ | Avtor: Youtube Fotografija je simbolična. Youtube

Komentarjev 7
  • erikkk 22:28 31.december 2015.

    To IS golazen je treba izkoreninit in za vedno izbrisat iz sveta... čimprej temboljesicer pa nimajo osnovnih šans saj nas je več miljard proti njim...

  • korisnik_13858 20:47 31.december 2015.

    Pa kaj se bomo res pustili, da nas bodo stekle živali vznemirjale? Nevarne živali spadajo v svojo naravno okolje ali pa v kletko. Dobro, nekdo jih je spustil ven, ampak, zdaj pa dovolj, nazaj v kletko.

  • slajan 12:10 31.december 2015.

    In če hočejo nabaviti novega obvezno najprej zaprositi za dovoljenje luško kapitanijo v Kopru he-he.