Svet
5 ogledov

Nova grožnja letalom

Od leta 1922 je Grimsvötn izbruhnil že 10-krat in od večkrat povzročil sive lase Žurnal24 main
Vulkanski pepel. Islandski vulkan Grimsvötn je znova začel bruhati. Pepel se že bliža Evropi.
Nizozemski letalski prevoznik KLM je odpovedal 16 rednih letov in lete iz štirih britanskih mest, zaradi pepela islandskega vulkana, poroča Reuters.

Islandija. Okolico naselja pod vulkanom Grimsvötn je včeraj oblak prahu zavil v popolno temo. Čez dan so zaprli zračni prostor nad Islandijo in Grenlandijo, tekom dneva pa postopoma odprli vsa letališča – tik pred nočjo tudi največjega na Islandiji.

Drugod po Evropi medtem zaskrbljeno pričakujejo novice o tem, kaj bo zadnji izbruh pomenil za njihov zračni prostor in letališča. Evropska organizacija za varnost zračnega prometa Eurocontrol miri, da popolno zaprtje zračnega prostora tokrat grozi kvečjemu Islandiji. Trdijo še, da se trenutne razmere precej razlikujejo od lanskih – veter da je šibkejši, delčki prahu večji, poleg tega pa so lani nabrali izkušnje za delo v kriznih razmerah.

vulkan islandija | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Ljubljana na varni strani
"Zaenkrat ni bilo še nobene izmenjave med veleposlaništvi v Ljubljani. Tudi v Köbenhavnu so rekli, da v zvezi s tem niso še nič poročali. Videti je, da je zadeva še dokaj nerelevantna za naše območje," so nam dejali na ministrstvu za zunanje zadeve.

Trenutno najslabše kaže Irski, Veliki Britaniji in Škotski, kamor bo oblak vulkanskega pepela prispel že danes. Po napovedih finskih vremenoslovcev bo morda hkrati dosegel tudi jug Skandinavije, Francijo in Španijo pa naj bi dosegel do četrtka.

Prizemljitev. Aprila lani je izbruhnil islandski vulkan Eyjafjallajokull in za slab mesec ohromil evropski letalski promet ter prizemljil do 10 milijonov potnikov. Letalski prevozniki so zabeležili vsaj 1,7 milijarde evrov škode. A Grimsvötn bi bil po poročanju agencij lahko še hujša grožnja. Gre za najbolj aktiven vulkan na Islandiji, nazadnje je bruhal leta 2004. Geologi so že novembra napovedali zelo visoko stopnjo verjetnosti izbruha.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.