Svet
7 ogledov

Nova nesreča v Mehiškem zalivu

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Včeraj je vlačilec ameriške obalne straže zadel opuščeno podvodno naftno in plinsko vrtino v Mehiškem zalivu. Zaradi te nesreče je v morje stekla doslej še nedoločena količina nafte.

Na morju naj bi bil viden kilometer in pol dolg naftni madež in predstavlja še en hud udarec za Mehiški zaliv, ki se že mesece spopada z najhujšim razlitjem nafte v zgodovini ZDA.

Hayward bo "dobil nazaj svoje življenje"
Bob Dudley, ki bo oktobra nadomestil Tonyja Haywarda, je optimističen: danes je dejal, da bo BP iz tega dogajanja odšel kot manjša in pametnejša družba.

Do nesreče je prišlo ob obali Louisiane severno od zaliva Barataria. Kapitan vlačilca je zatrdil, da vrtina ni bila primerno osvetljena.

Ker je v Mehiškem zalivu že nameščenih več ladij za čiščenje nafte, ki je do nedavnega iztekala iz vrtine britanske družbe BP, se je lahko obalna straža na najnovejšo nesrečo hitro odzvala in omejila madež, tako da ni povzročil večje škode.

Britanski BP za torkov dogodek sicer ne bo odgovarjal. Lastnik vrtine je namreč podjetje Cedyco iz Houstona.

Še ena nesreča pa se je zgodila v Michiganu, kjer se je iz naftovoda v reko Kalamazoo zlilo približno štiri milijone litrov nafte. Naftni madež bi lahko dosegel jezero Michigan, drugo največje v sistemu Velikih jezer. Na tamkajšnji obali živi 12 milijonov ljudi.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.