Svet
2103 ogledov

Nova nevarnost, ki grozi

Indija koronavirus
1/3
Epa
Različica z dvema mutacijama, ki je najverjetneje kriva za veliko poslabšanje razmer v Indiji, je prisotna tudi v nekaterih drugih državah.

Razmere v Indiji so resne. V državi je močno razširjena različica virusa z dvema mutacijama v proteinu S. Različica B.1.617 je prisotna v vseh indijskih zveznih državah, kjer beležijo strm porast okužb. Od 15. aprila v Indiji vsak dan beležijo več kot 200.000 primerov dnevno. Za primerjavo – lani so v času največjega razmaha epidemije beležili v povprečju okoli 93 tisoč primerov dnevno.

Svetovna zdravstvena organizacija pozorno spremlja dogajanje. Maria Van Kerkhove je dejala, da sta mutaciji, ki so ju posamično že zaznali drugje po svetu, podobni mutacijam, ki omogočajo virusu, da se bolje prenaša, bojijo se tudi, da lahko vplivata na učinkovitost cepiv. Skrbi jih tudi dejstvo, da so omenjeno različico že zaznali še v najmanj desetih drugih državah, med drugim Belgiji, Nemčiji, Veliki Britaniji. 

Več deset primerov omenjene različice so zaznali tudi v Veliki Britaniji, kjer stroka pozorno spremlja dogajanje. Bojijo se namreč, da bi se različica B.1.617, ki so jo najprej odkrili v Indiji, močno razširila. Danny Altman z Imperial College je za BBC dejal, da bi morali biti zaradi pojava B.1.617 zaskrbljeni, saj lahko spremeni potek epidemije.   

Podatki spletne strani Worldometer kažejo, da so do zdaj zabeležili več kot 15,3 milijona primerov okužb in več kot 180 tisoč smrti. Število aktivnih primerov je več kot 1,8 milijona. 

Preslišali opozorila, zdaj v težavah

Zaradi porasta okužb se za teden dni zapira glavno mesto New Delhi, ki ga je epidemija močno prizadela. Življenje v mestu, ki ima 20 milijonov prebivalcev, se zaustavlja za teden dni. Bolnišnice poročajo o pomanjkanju postelj, kisika in ključnih zdravil. O podobnih težavah poročajo tudi iz drugih indijskih mest.

Oblasti so napovedale, da bodo od 1. maja naprej cepili vse, starejše od 18 let. Vlada je po navedbah BBC prejšnji teden sporočila, da ima 27 milijonov odmerkov cepiv, kar zadošča za devet dni, zato se mnogi sprašujejo, kako bodo načrt izpeljali. 

Indija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Strokovnjaki opozarjajo, da Indija ni upoštevala opozoril pred drugim valom okužb in ni storila vsega, da bi ga preprečila ali omejila. Pri tem navajajo tekmovanja v kriketu, kjer so se zbirale množice ljudi neupoštevajoč zaščitne ukrepe, predvolilne zbore, hindujski festival, kjer se je zbralo ob reki Ganges več milijonov ljudi. 

Indijo uvrstili na rdeči seznam

Velika Britanija je Indijo uvrstila na seznam rdečih držav. Vsem, ki prihajajo iz Indije, če ne gre za britanske ali irske državljane, je prepovedan vstop v državo. Britanski in irski državljani morajo ob vrnitvi iz Indije v desetdnevno karanteno, ki jo morajo prestati v za to določenem hotelu. 

Indija koronavirus | Avtor: Epa Epa

Osmi teden zapored število rase

Svetovna zdravstvena organizacija je v ponedeljek opozorila na porast števila novih okužb v svetu v enem tednu. To je že osmi teden zapored, ko se je to število povečalo, obenem pa raste tudi število umrlih na tedenski ravni. 

Obenem pristojne skrbi podatek, da je poraslo število hospitaliziranih v starostni kategoriji od 25 do 59 let. To pripisujejo bolj nalezljivim različicam, pa tudi večjemu številu stikov, ki jih imajo ljudje v omenjeni starostni skupini. 

Svetovna zdravstvena organizacija opozarja, da je treba še naprej upoštevati osnovne ukrepe – vzdrževanje ustrezne distance, umivanje rok, nošenje mask.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.