Svet
2 ogledov

Nova smrtna žrtev na Balkanu

komar Shutterstock
Virus Zahodnega Nila na Kosovu, kjer so nameščeni tudi slovenski vojaki, zahteval smrtno žrtev.

Virus Zahodnega Nila, ki ga prenašajo komarji, je zahteval prvo smrtno žrtev na Kosovu, še dva človeka pa sta v bolnišnici in naj bi bila okužena s tem virusom.

Vojakom dali razpršila in stike

Na Kosovu sta trenutno nameščena 302 vojaka Slovenske vojske. Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je pojasnil, da slovenski vojaki ob odhodu na misijo vedno dobijo preventivna zaščitna sredstva v obliki pršil ali stikov, ki odvračajo insekte. To se v SV izvaja vedno, ne glede na sedanjo prisotnost omenjenega virusa. Drugi dodatni preventivni ukrepi pa po besedah Koreza zaenkrat še niso bili sprejeti.

Zdravila proti virusu ni

Virus Zahodnega Nila ima podobne simptome kot gripa, v skrajnih primerih pa lahko povzroči komo in smrtonosno zatekanje možganske opne, znano kot encefalitis. Lahko povzroča tudi meningitis.

Ime izvira iz ugandske pokrajine Zahodni Nil, kjer so virus leta 1937 prvič odkrili. Prenašajo ga ptiči, na človeka pa komarji. Zdravila ni, vendar se pri kar 80 odstotkih okuženih simptomi nikoli ne razvijejo. Bolezen lahko preprečimo samo tako, da preprečujemo pike komarjev z uporabo repelentov, pravijo na IVZ.

Komentarjev 1
  • privat 18:04 20.september 2012.

    zopet srbske tajne službe delajo morije...