Svet
1 ogledov

Nova ustava začenja veljati

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu je današnji dogodek označil za drugi najpomemb Žurnal24 main
Ob 19. uri se bo začela slovesna akademija ob uveljavitvi ustave, ki jo je kosovski parlament sprejel 9. aprila. Po razglasitvi neodvisnosti je to drugi najpomembnejši dogodek.

Slovesne akademije se bodo poleg predsednika Fatmirja Sejdiuja udeležili tudi premier Hashim Thaci, predsednik parlamenta Jakup Krasniqi in posebni predstavnik Evropske unije na Kosovu Pietr Feith.

 
 

Albancem ustava verjetno nekaj pomeni, Srbom pa ne pomeni popolnoma nič.

Oliver Ivanović, predsednik Srbske liste na Kosovu

 
"Današnja uveljavitev ustave zaznamuje dovršitev kroga gradnje države," je po poročanju AFP dejal Sejdiu. "Ustava je glavni kompas ... ki bo predstavljal glavno orientacijo za našo pot," je še povedal in ob tem dodal, da bo to pomagalo Kosovu pri povezovanju z EU in zvezo Nato.

Neodvisno in suvereno Kosovo
Ustava, ki ima 162 členov, se delno zgleduje po ameriški. V njej je zapisano, da je Kosovo "neodvisna, suverena, demokratična, celovita in neodtujljiva država vseh državljanov" , ki "nima ozemeljskih zahtev do katerekoli države ali dela države, prav tako pa ne namerava zahtevati združitve s katerokoli državo ali delom države" .

 

Parlament

V parlamentu bo sedelo 120 članov, od katerih jih bo 20 pripadnikov manjšin, med njimi deset pripadnikov srbske manjšine. Predsednika bo z dvotretjinsko večino volil parlament. Zakone življenjskega pomena bodo sprejemali z dvotretjinsko večino, o teh zakonih pa ne bo mogoče odločati na referendumu.

Kosovo je tako postalo večetnična država, v kateri sta dva uradna jezika, albanski in srbski. Na občinski ravni pa so lahko v skladu z zakonskimi določili v uporabi tudi turški, bošnjaški in romski jezik. V ustavi je zapisano, da je Kosovo sekularna država, ki zagotavlja zaščito in ohranitev kulturne in verske dediščine. Prav tako pa "varuje in zagovarja človekove pravice".

Z ustavo je Kosovo dobilo tudi vse državne simbole: himno z naslovom Evropa, svojo valuto, ki še ni definirana, že ob razglasitvi neodvisnosti pa je dobilo tudi zastavo in grb. Kljub temu pa bodo na svoje potne liste morali še počakati.

Profesionalne varnostne sile
Kosovo bo dobilo svoje profesionalne varnostne sile, ki bodo odražale etnično raznolikost prebivalstva, oborožene bodo z lahkim orožjem in bodo pod civilnim nadzorom. Kosovski zaščitni korpus naj bi tako šestnajst mesecev po sprejetju ustave nadomestile Varnostne sile Kosova, ki bodo imele 2500 aktivnih članov.

Koštunica in Tadić sta že izrazila svoje nasprotovanje uveljavitvi kosovske ustave. © AFP

 
Srbsko in rusko neodobravanje
Neodvisnost Kosova in civilno misijo EU na Kosovu (Eulex) še naprej zavračata Srbija in Rusija. Zaradi njunega nasprotovanja misija ZN (Unmik) še naprej ostaja na Kosovu. Generalni sekretar ZN Ban Ki Mun je Beograd in Prištino o podaljšanju misije že obvestil, v Varnostni svet pa je poslal poročilo o načrtu za preoblikovanje Unmika. Misiji Unmik in Eulex naj bi po preoblikovanju na Kosovu soobstajali. Več bo znanega prihodnji teden, ko bo o predlogu razpravljal tudi Varnostni svet.

Srbski predsednik Boris Tadić in srbski premier Vojislav Koštunica zavračata ustavo Kosova, ki začne veljati danes, saj ta za Srbijo pravno ne velja.Srbija Kosovo še vedno šteje za svojo južno pokrajino, zaradi česar vidi razglasitev ustave Kosova kot politični dogodek s škodljivimi posledicami. Tadić je še dejal, da Srbija "brani svojo celovitost z mirnimi sredstvi, z uporabo diplomacije in ne sile".

Medtem je srbski premier Koštunica predlagal izredno sejo srbske skupščine, ki naj bi se odvila še pred zasedanjem Varnostnega sveta Združenih narodov. Na seji naj bi sprejeli odločitev, da ne sprejemajo civilne misije EU na Kosovu (Eulex). Srbski parlament naj bi tudi razveljavil protipravno odločitev o razglasitvi ustave Kosova.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.