Svet
10 ogledov

Nova vlada, novi protesti

Policist med današnjimi protesti za roko vodi protestnika, ki je onemogočen zara Žurnal24 main
Tunizija je dobila novo vlado narodne enotnosti. A je v njej novega bolj malo, saj je večinoma sestavljena iz dosedanje vladajoče klike. Nemiri na ulicah se nadaljujejo.

Mohamed Ghannouchi, dosedanji premier, bo tudi odslej na čelu tunizijske vlade, ki si bo prizadevala za umiritev razmer po padcu predsednika Zine al Abidina Ben Alija prejšnji petek. Ključne stolčke v vladi bodo še naprej zasedali isti ministri za notranje zadeve, obrambo, zunanje zadeve in finance. Je pa v vlado Ghannouchi privabil dve opozicijski imeni. Vlada naj bi v skladu z ustavo razpisala predsedniške volitve v 60 dneh, obljubila pa je tudi izpustitev vseh političnih zapornikov in boj proti korupciji.

Iz Arabske lige so se danes previdno odzvali na dogajanje v Tuniziji, ki je prestrašilo marsikateri tamkajšnji režim. "Arabska družba ima veliko podobnosti, zato Tunizije ne smemo jemati kot osamljen primer," je dejal vodja lige Amr Moussa, medtem ko posamezne države dogajanja v Tuniziji nočejo javno komentirati. "To moramo vzeti kot lekcijo in sporočilo," je dodal Moussa. Številne države arabskega sveta se sicer soočajo s podobnim stanjem, kot je v Tuniziji: velikimi razkoraki med bogato peščico in revno množico, ki povrh vsega nima možnosti političnega soodločanja.

Vseeno pa opozicija ne namerava zapustiti ulic, saj se ne more sprijazniti, da bo oblast še naprej v rokah Ghannouchija in njegove osovražene stranke. Tako so v prestolnici Tunis tudi danes potekali protesti, ki jih je policija poskušala zatreti s solzivcem, vodnimi topovi in streli v zrak.

Popihali so jo z zlatom
Eden vodilnih ekonomistov v državi Moncef Chekhrouhou je povedal, da je Ben Alijeva družina v tujino pobegnila z 1,5 tone zlata, ki so ga ukradli iz državne zakladnice. Nakradeno zlato je vredno okoli 50 milijonov evrov.

Ban poziva k umiritvi
Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je danes pozval, naj v Tuniziji ponovno zavlada pravo. Obenem je izrazil skrb zaradi nasilja v tej severnoafriški državi.

Samovžigi se vrstijo
V podporo tunizijskim protestom, ki so se začeli s samovžigom nekega prodajalca sadja in zelenjave, kateremu je policija zasegla blago, o podobnih dejanjih poročajo tudi drugod iz Afrike. Tako se je iz protesta nad slabimi življenjskimi razmerami neki moški danes zažgal pred parlamentom v egiptovskem Kairu, v Alžiriji pa so se v zadnjih petih dneh zažgali že štirje ljudje.

 

Tunizija, vojak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

Tudi iz mavretanske prestolnice Nouakchott poročajo o samovžigu 40-letnega direktorja neke družbe, ki se je polil z bencinom in zažgal v avtomobilu pred predsedniško palačo. S hudimi opeklinami so ga odpeljali v bolnišnico.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.