Svet
4 ogledov

Nova vrata v vesolje

Futuristično izstrelišče bo po besedah sodelujočih v projektu pomenilo začetek n Žurnal24 main
V letu in pol bodo v puščavah Nove Mehike, ZDA, odprli vesoljsko izstrelišče za zasebne polete.
“Celinska Nova Mehika v primerjavi s Florido ali Kalifornijo nima najboljšega položaja, saj bi stopnje rakete po izstrelitvi padale na druge zvezne države,“ gradnjo izstrelišča za zasebne vesoljske polete komentira Vojko Kogej, poznavalec vesoljskih poletov in ustanovitelj Vesoljske tiskovne agencije. Če bodo izstrelišče uporabljali le za polete z nosilnim letalom, kakršne načrtuje družba Virgin Galactic, teh težav sicer ni, dodaja Kogej.

Gradnjo v Novi Mehiki strokovnjaki opravičujejo z nizko poseljenostjo, majhnim letalskim prometom, ugodnim vremom ter naklonjenostjo prebivalstva.

Iz izstrelišča tudi Slovenca
Novo izstrelišče Spaceport America, katerega gradnjo so začeli pred nekaj dnevi, bo predvidoma končano v letu in pol. Gradnjo financira vlada države Nova Mehika, ki si od izstrelišča obeta različne koristi za lokalno prebivalstvo. Predvideni stroški gradnje so 143 milijonov evrov.

Izstrelišče, ki bo do izgradnje delovalo v začasnih prostorih, bo tudi sedež družbe Virgin Galactic. Ta namerava ponuditi turistične polete v vesolje. Dve karti za polet s to družbo je med drugim že kupil tudi slovenski poslovnež Mirko Tuš, z njim pa bo v vesolje letel eden od Tušmobilovih naročnikov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.