Svet
8 ogledov

Nova zvezda "Jajce na oko"

Zvezda Evropski južni observatorij (European Southern Observatory - ESO)
Znanstveniki odkrili novo zvezdo. Poimenovali so jo Jajce na oko.

Astronomi so odkrili novo zvezdo, ki je od Zemlje oddaljena 13 tisoč svetlobnih let. Ime so ji dali Jajce na oko. Posebno ime so ji nadeli predvsem zaradi njenega rumenega oziroma "rumenkastega" jedra in valov bele svetlobe, ki jedro obdajajo.

Zvezda je poleg imena zanimiva tudi zato, ker pripada izredno redki vrsti zvezd, znani kot rumene super velikanke. Polmer velikank je tisočkrat večji od Sončevega, svetilnost pa je kar 500.000-krat večja od Sončeve.

Omenjene zvezde nastanejo s serijo silovitih eksplozij, ki v okolico bruhajo prah in pline, zaradi katerih nastane značilna bela okolica jedra. Rumena super velikanka nato razpade v supernovo.

Novo rumenkasto zvezdo, Jajce na oko, so opazili z infrardečo kamero teleskopa Evropskega južnega observatorija, ki se nahaja v čilski puščavi Atacama. Najdba bo objavljena v znanstveni reviji Astronomy and Astrophysics.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.