Svet
16 ogledov

Novartis v podkupovalni aferi

Novice: V Leku bodo odpuščali - Novartis Profimedias
Švicarski proizvajalec zdravil Novartis se je znašel v podkupovalni aferi, v kateri mu očitajo, da je z vplivanjem na turške uradnike pridobil korist v višini 85 milijonov dolarjev.

Anonimni žvižgač je švicarsko podjetje Novartis, ki je v Turčiji sodelovalo s svetovalno družb Alp Aydin, obtožil podkupovanja državnih uradnikov, s čimer naj bi si zagotovilo boljše pogoje poslovanja v tej državi ter si na ta način pridobilo korist v višini 85 milijonov dolarjev. 

Svetovalni družbi Alp Aydin naj bi za ta namen v letih 2013 in 2014, preden je z njo po sprožitvi preiskave prekinilo sodelovanje, izplačalo sredstva v višini 290 tisoč ameriških dolarjev. 

Po zaslugi storitev svetovalne družbe naj bi Novartis pridobil korist v višini 20 milijonov dolarjev, potem ko je bilo njegovo zdravilo za multiplo sklerozo, kronično bolezen pljuč (KOPB) ter juvenilni revmatoidni artritis uvrščeno na seznam bolnišničnih zdravil. 

Preimenovanje dveh zdravil

Največjo korist v višini 50 milijonov dolarjev naj bi švicarski proizvajalec po trditvah anonimneža imel, ko so turški uradniki preimenovali zdravili Ilaris in Gilenya v Ibecta in Fingya, zaradi česar sta bili izpuščeni iz mednarodne primerjave cen ustreznih zdravil. 

V Novartisu so po poročanju Reutersa potrdili, da preiskava poteka. Poudarili so, da vztrajajo pri spoštovanju najvišjih etičnih standardov v poslovanju, kar potrjuje, da so poslovni odnos z Alp Aysdin zaključili. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:01 31.marec 2016.

    "V Novartisu so po poročanju Reutersa potrdili, da preiskava poteka. Poudarili so, da vztrajajo pri spoštovanju najvišjih etičnih standardov v poslovanju, "Najvišjih tajkunskih etičnih standardov.