Svet
16 ogledov

Nove grožnje IS: Nemčija je bojišče

Kot poroča nemški Bild, Islamska država je objavila nove grožnje na svetovnem spletu, tokrat grozijo Nemčiji. Označujejo jo za "bojišče". Medtem v Washingtonu začetek vrha za boljšo jedrsko varnost; tudi v luči groženj islamskih ekstremistov.

Na emi izmed fotografij, objavljeni na spletu, je montaža predsedstva v Berlinu, ki ga zajemejo plameni, ob tem pa stoji oboroženi terorist, ki stoji ob ruskem tanku iz druge svetovne vojne.

Na drugi fotografiji je letališče Köln – Bonn s pripisom: "Kar so tvoji bratje storili v Belgiji, lahko tudi ti."

Na vrhu v Washingtonu za boljšo jedrsko varnost

Grožnje s strani ekstremistov bodo te dni tudi ena izmed osrednjih točk mednarodnega jedrskega vrha, ki se ga bodo v Washingtonu udeležili predstavniki več kot 50 držav, gostil pa ga bo ameriški predsednik Barack Obama.

Glavni cilji tovrstnih srečanj so preprečiti nepooblaščenim dostop do zalog jedrskega materiala, zmanjšanje količin visoko obogatenega urana in separiranega plutonija, preprečevanje tihotapljenja in kibernetska varnost.

Iz študije Mednarodnega panela za cepljive materiale iz leta 2015 izhaja, da je na svetu dovolj plutonija in visoko obogatenega urana za izdelavo 200.000 kosov orožja z močjo atomske bombe, kakršno so ZDA leta 1945 odvrgle nad Hirošimo.

V to sicer ni všteto jedrsko orožje, ki ga posedujejo države, zato kritiki pravijo, da jedrska srečanja niso dovolj široko zastavljena. Po njihovem mnenju bi morali na dnevni red uvrstiti vse cepljive materiale - civilne in vojaške, poroča STA.

Od prvega jedrskega vrha se je 14 držav znebilo zalog jedrskega materiala, druge pa so okrepile prizadevanja za boljše varovanje svojega.

Komentarjev 10
  • erikkk 18:42 01.april 2016.

    Ko bodo ljudje vzeli stvari v svoje roke, bo z džidahisti za zmeraj konec pa vsem njihovim simatizerjem tud

  • Žurnalček 17:15 31.marec 2016.

    MILOM ili SILOM ! - se temu reče , kdor ne razume, pač ne razume !

  • Žurnalček 17:13 31.marec 2016.

    Nikakor ne , boljše da bo sam postal njihov plevel . Je pa že boljše , da postanejo oni moj , kot pa jaz njihov !!!! Razumeš mali si retardiran ?