Svet
56011 ogledov

Nove kazni za smeti, globa tudi do 1000 evrov

Zabojnik za smeti
S 1. januarjem bodo v Kielu na severu Nemčije uvedli stroge kazni za nepravilno odlaganje odpadkov in ravnanje s smetnjaki.

Oblasti v Kielu želijo izboljšati stanje na področju odlaganja odpadkov v mestu. S 1. januarjem bodo začela veljati nova pravila. Kdor jih ne bo spoštoval, tvega globo do 1.000 evrov. Nova pravila med prebivalci Kiela sprožajo polemike, medtem ko mestna uprava poudarja, da so namenjena izboljšanju čistoče mesta.

Po novem bo zabojnike in vreče za smeti dovoljeno odnesti na mesto za odvoz smeti šele dan pred izpraznitvijo, in sicer po 20. uri. Ko bo komunalno podjetje izpraznilo zabojnike, bodo morali lastniki zabojnike "nemudoma odstraniti z javnih prometnih površin". Če tega ne bodo storili, jih bodo lahko oglobili.  

Pristojni v Kielu pravijo, da je namen te odločitve izboljšati čistočo v mestu. Trenutno nekateri zabojniki za odpadke stojijo na javnih površinah več dni, preden jih izpraznijo, nekateri pa so prenatrpani in jih puščajo z odprtim pokrovom, piše Fenix Magazine. V mestni upravi poudarjajo, da tovrstno početje privablja ptice in podgane, ki raznašajo odpadke in onesnažujejo okolje. 

Vendar številni prebivalci Kiela s to odločitvijo niso zadovoljni. Menijo, da je pretirano in poudarjajo, da bi se morali bolj kot na točen čas odvoza osredotočiti na mesto odlaganja smeti. Očitki se nanašajo predvsem na to, da zabojniki pogosto zasedajo prostor na pločnikih, kar otežuje prehod mamicam z vozički in starejšim. "Kako naj ljudje to počnejo, ko delajo v izmenah ali so en dan odsotni? Potem morajo pričakovati nesorazmerno globo ali pa njihovih smeti ne morejo odpeljati," se sprašuje eden od meščanov. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 12
 • Avatar Suli
  Suli 12:28 30.oktober 2023.

  Ni potrebno, da si suženj a anarhije za vsako ceno pa ni potrebno zganjati. Treba se bo prilagoditi v dobrobit skupnosti v kateri živimo🤔

 • bobubob 08:25 29.oktober 2023.

  Nihče pa ne STORI prav nič za zmanjšanje količine smeti pri izvoru. EU ukrep proti plastičnim palčkam, krožnikom.. je prdec muhe v orkan. Trajnejši izdelki, manj plastike in več stekla, kovine, bo tudi popravljivo in reciklabilno, kar plastika praktično ni ...prikaži več oz v zelo omejeni meri. Če bo dražje bo tudi plebs pomislil, kaj in koliko kupuje. Otroške igrače, posodje, eh, plastične MČN in vkopani rezervoarji, cisterne, pa rotorji 'zelenih' vetrnic, ki jih prav tako zakopavajo, plastična 'ekovozila'..

 • Luksi 08:21 29.oktober 2023.

  Čez en mesec bo še šerif isto uvedel