Svet
209 ogledov

Nove napetosti na meji med Armenijo in Azerbajdžanom

Gorski Karabah Profimedia
V streljanju ob meji z Azerbajdžanom so bili ubiti štirje armenske vojaki, so danes sporočile armenske oblasti. V Bakuju trdijo, da so azerbajdžanske sile zgolj odgovorile na provokacije s strani Armenije, pri čemer naj bi bil v ponedeljek ranjen azerbajdžanski vojak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Enote azerbajdžanskih oboroženih sil so danes streljale na armenske položaje v bližini vasi Nerkin Hand," je v izjavi sporočilo armensko obrambno ministrstvo. Dodali so, da so bili pri tem ubiti štirje armenski vojaki, še več pa naj bi bilo ranjenih.

Azerbajdžanske oblasti so sporočile, da je šlo za odgovor na armensko provokacijo, zaradi katere je bil v ponedeljek ranjen azerbajdžanski vojak.

Obrambno ministrstvo v Bakuju trdi, da je armenska vojska v ponedeljek zvečer dvakrat streljala na njihove sile blizu vasi Kohanabi v severovzhodni regiji Tovuz. Armenija je obtožbe odločno zanikala.

Gre za nov primer napetosti med državama, potem ko je azerbajdžanska vojska septembra lani prevzela nadzor nad regijo Gorski Karabah. Iz regije, ki se sicer nahaja na ozemlju Azerbajdžana, je od takrat zbežalo skoraj vseh 120.000 Armencev, ki so prej predstavljali večino tamkajšnjega prebivalstva.

Separatistična republika Gorski Karabah oziroma republika Arcah, kot so jo imenovali tam živeči Armenci, je nato z letošnjim letom prenehala obstajati.

Azerbajdžanski predsednik Ilham Alijev je kmalu po vojaški zmagi v Gorskem Karabahu na presenečenje mnogih sklical predčasne volitve, na katerih je prejšnji teden pričakovano osvojil nov sedemletni mandat. Glasovanje je prvič potekalo na ozemlju celotnega neodvisnega Azerbajdžana.

Alijev naj bi po zmagoslavju na volitvah želel dodatno utrditi položaj Azerbajdžana in v regiji Sjunik na jugu Armenije vzpostaviti koridor, s katerim bi povezal ozemlje Azerbajdžana in eksklavo Nakčivan, ki poleg Armenije meji še na Turčijo in Iran.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Pantani2
    Pantani2 12:23 13.februar 2024.

    Zihr so spet >Rusi krivi,a ne ukrofili?!!!