Svet
32019 ogledov

Hrvaška: Istra je še rdeča, tako je drugod po obali

Hrvaška obala Profimedia
Razmere na Hrvaški obali se razen v Istri izboljšujejo. Izbruh v Zagrebu in Osijeku je, kot kaže, obvladan, razmere v Vukovarsko-sremski županiji pa so dramatične.

Zemljevid aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev po hrvaških županijah kaže, da so trenutno daleč najslabše razmere v Vukovarsko-sremski županiji, kjer imajo kar 134 aktivnih primerov na sto tisoč prebivalcev. Spomnimo, meja za nevarno državo je 40.

V Istri so epidemiološke razmere še vedno slabe, označena je z rdečo barvo, da bi padla pod mejo 40 pa bi se moralo število aktivnih okužb znižati za šest. Trenutno jih je 89, v zadnjih dneh pa številke novo odkritih primerov niso bile prav nizke (12, 11 in 19) in za zdaj ne kaže prav dobro. Spomnimo, še 12. julija je imela Istra manj kot pet aktivnih okužb na sto tisoč prebivalcev in bila na zemljevidu obarvana v temno zeleno.

So pa hrvaški epidemiologi očitno obvladali izbruh v Zagrebu, mesto ima zdaj kazalnik 26, ter tudi v Osijeku, kjer je zdaj kazalnik 49. Po podatkih na dan 12. junij je bil kazalnik v Zagrebu 45, v Osiješko-baranjski županiji pa 62.

V tem časovnem obdobju pa so se dramatično poslabšale razmere v Vukovarsko-sremski županiji, kjer je kazalnik s 44 poskočil na 134. V zadnjih 14 dneh ima regija s približno 150 tisoč prebivalci skoraj toliko primerov kot celotna Slovenija.

Primorsko-goranska županija (Opatija, Reka, Crikvenica, Krk, Cres, Lošinj) je varna, saj ima kazalnik manj kot deset, še bolj varna je Ličko-senjska županija, kjer skoraj ni aktivnih okužb, varnejša kot Slovenija je tudi Zadrska županija. Južneje je najmanj varna Splitska županija, ki ima kazalnik 22, Šibeniško-kninska 20, Dubrovniško-neretvanska pa 15.

Včeraj so na Hrvaškem sporočili, da so odkrili 77 novih primerov. Takšen je bil zemljevid Hrvaške 12. julija. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.