Svet
89956 ogledov

Nove podrobnosti skrivnostne smrti para, ki so ju našli na dnu Krke

Slapovi Krke
1/7
Profimedia
Potapljač, ki ju je odkril na dnu reke, je povedal, da sta se držala za roko.

Poročali smo že, da se je v Nacionalnem parku Krka pri Šibeniku v soboto zgodila tragedija, v kateri sta na področju Skradinskega buka umrla južnokorejska turista. Na globini treh metrov je njuni negibni telesi opazil potapljač - ko so ju na plano potegnili reševalci, jima ni bilo več pomoči.

Kako je do utopitve prišlo, še vedno ni znano, a v hrvaških medijih ugibajo, da je verjetno prišlo do temperaturnega šoka, saj področje, kjer so utopljenca našli, sicer ni nevarno za kopanje. 

V bližini našli njune osebne predmete

Turista sta Slapove Krke očitno obiskala v lastni režiji in ne s turistično skupino, saj so v bližini mesta utopitve našli njune osebne stvari, iz katerih je bilo razbrati, da gre za 21-letno državljanko Koreje. Identiteta moškega utopljenca še ni znana. 

Slapovi Krke | Avtor: Profimedia Profimedia

NP Krka Skrivnostna smrt Svet Našli so ju na dnu Krke, držeč se za roke

Potapljač, ki je utopljeni par našel na dnu Krke, je za hrvaški portal Morski.hr dejal, da sta se na rečnem dnu držala za roke.

Območje ni nevarno za kopanje

Lokalni prebivalci trdijo, da del Krke, kjer so ju našli, ni nevaren za kopanje. "Ta del, ki ga imenujemo Modrac, ni nevaren za kopanje. Prav tako ni nič bolj mrzel ali zahtevnejši za plavalce, kot sta recimo Jadrija ali Solaris," je za Slobodno Dalmacijo povedal eden od prebivalcev Lozovca, ki so odrasli na Krki in to področje poznajo "kot lastni žep". "Niso nori na upravi, da so tu dovolili kopanje. Tu se kopa na tisoče ljudi, kolikor jih dnevno obišče nacionalni park v tem letnem času."

Temperaturni šok ali udarec?

V preteklosti so na slapovih že izginili turisti, ki so skakali z višine, a na veliko bolj nevarnih mestih, zato so tam prepovedali kopanje. "Mislim, da je govora o temperaturnem šoku," je za hrvaške medije še povedal lokalec. "Ljudje se ves dan pražijo na soncu, pregrejejo se. Zunaj je 40 stopinj, nato skočijo v vodo, ki je mrzla. Na nekaterih krajih še bolj, saj je Modrac poln podzemnih izvirov. Hitro greš v vodo, doživiš temperaturni šok in izda te srce. Druga oseba lahko umre, ko pomaga prvi."

Slapovi Krke | Avtor: Profimedia Profimedia

Glede na to, da rezultati obdukcije še niso znani, lokalni prebivalci špekulirajo še, ali je morda prišlo do poškodbe - udarca v skalo. "Kdo ve, tragedija se lahko hitro zgodi," je za Slobodno Dalmacijo še povedal navedeni sogovornik. 

dezurni@zurnal24.si